Veroordeelde na 16 jaar alsnog in cel

Een voor doodslag veroordeelde man (45) is zestien jaar na zijn veroordeling alsnog in de cel beland. De naar de Filipijnen gevluchte man werd in oktober 1999 bij verstek veroordeeld tot negen jaar cel voor zijn betrokkenheid bij het doden van een garagehouder uit Alkmaar in 1997.

Het slachtoffer had op 30 augustus met twee klanten een afspraak voor een proefrit. Echter hadden deze het voorzien op de auto en wilden daarbij de garagehouder, die op de bijrijdersstoel zat, achterlaten. Het slachtoffer verzette zich hiertegen, waarbij de dader, die op de achterbank zat, het slachtoffer zo lang in een wurggreep hield dat hij daardoor later overleed. De twee mannen zouden de garagehouder ook nog hebben beroofd van 1800 gulden. De auto werd later in Schagen teruggevonden.

Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met de Filipijnen. Omdat de autoriteiten daar besloten zijn verblijfsvergunning in te trekken en hem uit te zetten, is hij alsnog in Nederlandse handen gevallen. De man werd vrijdag na aankomst op Schiphol overgebracht naar een huis van bewaring, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Omdat de uitgeleverde man niet bij zijn proces was en daarvan niet op de hoogte was, is het vonnis tegen hem nog niet definitief. Hij heeft na vrijdag nog twee weken de tijd om eventueel in hoger beroep de gaan tegen zijn veroordeling in 1999.

Veroordeelde na 16 jaar alsnog in cel
Veroordeelde na 16 jaar alsnog in cel (Foto: ANP)