Schansspringer Kasai (43): diepe rouw en intens geluk

Voor de 43-jarige schansspringlegende Noriaki Kasai zijn de afgelopen weken een emotionele achtbaan van jewelste geweest. Half januari verloor hij zijn vijf jaar jongere zus Kumiko, terwijl afgelopen weekeinde zijn eerste dochtertje, Rino, geboren werd. 

Halverwege januari stond het WK skivliegen op het programma. "Zodra ik in Bad Mitterndorf aankwam voor het WK kreeg ik een telefoontje van mijn oudere zus", schrijft Kasai op zijn blog. "Zij belt eigenlijk nooit, dus ik wist gelijk dat het over Kumiko moest gaan." Kasai's jongere zus leed al vanaf haar zestiende aan 'aplastische anemie', ook wel beenmergdepressie genoemd. Sinds de diagnose was ze jarenlang vaste gast bij het lokale ziekenhuis, maar vanaf mei vorig jaar lag Kumiko in coma. 

"Ze kreeg oorspronkelijk te horen dat ze nog vijf jaar te leven had, maar na een flinke operatie ging haar gezondheid destijds weer de goede kant op. Ze bleef echter altijd tegen haar ziekte vechten, waarbij ze last had van bijwerkingen en allerlei complicaties. Ze moet bijzonder pijnlijke dagen gekend hebben..", schrijft Kasai. 

Twee dagen na het overlijden van zijn zus sprong hij op het WK met een rouwband om zijn arm naar 240,5 meter, de verste sprong in zijn bijna 30-jarige carrière en een nieuw - zij het tijdelijk - schansrecord. "Ik kan het me niet veroorloven om dit treurige nieuws mij teveel naar beneden te laten trekken, zeker zo midden in het seizoen. Vanaf vandaag ben ik sterker geworden", zo schreef Kasai een dag na de begrafenis van zijn zus, waar hij door snel vertrek uit Oostenrijk nog bij kon zijn. De ceremonie werd 'gedecoreerd' met een grote foto van een lachende Kumiko, met in haar handen de olympische zilveren en bronzen medailles die haar grote broer in Sochi 2014 won. 

Kasai vliegt twee dagen na het overlijden van zijn zus naar een nieuw persoonlijk- en schansrecord (Bron: YouTube)

Afgelopen weekeinde ging het voor Kasai de andere kant op. Op zaterdagochtend ging zijn levensdroom in vervulling en werd zijn dochtertje geboren. De timing kon niet beter zijn, want hij was al in het land voor de World Cup in zijn eigen Sapporo. Hij kon dus bij de geboorte zijn om zijn vrouw Reina te steunen. "Ze zijn beiden gezond. Toen ik mijn dochter voor het eerst hoorde sprongen de tranen me in de ogen"", laat Kasai op zijn blog weten. "De wedergeboorte van mijn zusje is het natuurlijk niet, maar ik ben ongelooflijk dankbaar dat mij een nieuw leven is geschonken. Dat gaat mij in de toekomst heel veel nieuwe kracht geven." 

De schansspringer kan nu op naar zijn volgende grote doel: olympisch goud winnen in 2018 en, erg belangrijk, in het bijzijn van zowel zijn vrouw als de kleine Rino. 

 

Noriaki Kasai and his little daughter Rino! All the best wishes for Mr. Kasai, his wife and family!

Geplaatst door Newsskijumping News and LIVE op maandag 1 februari 2016