Finebros trekken reactievideokeutel terug na ophef

De video's waarin youtubers TheFineBros, bekend van de kids react, elders react en andere reactvideo's, aankondigden dat youtubers bij hen een licentie konden afnemen om óók reactvideo's te maken, zijn offline gehaald door The Fine Bros zelf, nadat de ophef eromheen zorgde voor massaal vertrekkende subscribers. Ook is een excuusbericht op hun website geplaatst.

Het mediabedrijf had inmiddels trademarks aangevraagd op onder meer de termen 'react', 'elders react', 'youtubers react', 'kids react', 'teens react' en 'try not to laugh' en stelde dat hun nieuwe platform React World mensen de mogelijkheid bood om wereldwijd reactvideo's op legale wijze te maken, door tussen 30 en 50% van de eventuele inkomsten af te dragen aan The Fine Bros.

Dat hele programma is nu teruggetrokken, en de trademark-aanvragen zijn geannuleerd.

Onder youtubers ontstond enorme ophef, vooral vanwege het feit dat de trademarks enorme consequenties zouden hebben voor youtubers die 'react' in hun titel hebben. Om een trademark te behouden dient deze namelijk actief en consequent verdedigd te worden. Ook werd het duo ervan beschuldigd te willen profiteren van het werk van anderen. In de afgelopen drie dagen raakten de gezamelijke kanalen meer dan 300.000 abonnees kwijt.

Ook zullen de Fine Bros alle takedowns van Youtubevideo's terug laten draaien. De broers staan erom bekend elke video waarin commentaar op hun eigen werk wordt geleverd te laten verwijderen, ook iets dat ze niet in dank werd afgenomen.

De tellers blijven ondertussen nog steeds onverminderd dalen.

finebros trekken keutel weer in
Finebros trekken keutel weer in

De eerste geblokkeerde video's zijn weer beschikbaar gemaakt, maar zoals 8-bit Eric stelt; het is nog steeds zo dat de makers geen geld met hun video's kunnen verdienen. Dat maakt dat het probleem nog steeds niet helemaal is opgelost.