Cruijff heeft weinig vertrouwen in 'paniekaankoop' Ajax

Johan Cruijff ziet dat Ajax op de laatste transferdag nog een spits wil aantrekken. De oud-speler heeft er een hard hoofd in dat het een succes wordt. De voormalig international ziet elke transferwindow een apart verschijnsel. "Juist in periodes als deze valt het op hoeveel paniek er in een toch serieuze bedrijfstak ontstaat", schrijft Cruijff in zijn column voor De Telegraaf.

"Niet alleen in Nederland, maar overal. Een trainer vertrekt, een nieuwe trainer komt en die moet meteen nieuwe spelers hebben. En hij krijgt ook nog zijn zin", verbaast hij zich openlijk. "Het zijn bijna altijd paniekaankopen en dat werkt zelden tot nooit."

"Nu wordt er weer geroepen dat Ajax een spits moet halen. Ik ben benieuwd hoe de club daarmee omgaat. Een paar maanden geleden is er een jongen van Arsenal gehuurd (Yaya Sanogo, red.) en vorig jaar werd een talent van FC Groningen (Richairo Zivkovic, red.) gekocht, dat nu aan Willem II is uitgeleend. Dat geeft toch te denken."

Verder ziet Cruijff ook de financiële malaise bij FC Twente met lede ogen aan. Als de club onverhoopt omvalt, dan is dat een verlies voor alle clubs in Nederland, meent de oud-speler van Ajax en Barcelona. "Het is dus in het belang van het totale betaald voetbal dat zo'n grote club in stand wordt gehouden en zo snel mogelijk weer op niveau meedoet."

"Als ik PSV of Ajax zou zijn, dan zou ik juist nu kijken in hoeverre FC Twente de hand kan worden gereikt. Door bijvoorbeeld jonge spelers op huurbasis naar Enschede te laten gaan. Dan help je elkaar niet alleen, maar werk je ook in het belang van de Eredivisie."