Mechanische doping: "Die fiets was niet van ons"

De Belgische veldrijdster Femke van den Driesche lijkt een wereldprimeur te hebben op het gebied van mechanische doping, maar haar vader is het daar geenszins mee eens. "Het was de fiets van Femke niet", aldus haar vader tegenover De Standaard. Hij reageert op het bericht dat de in beslag genomen fiets die van zijn dochter zou zijn.

"De fiets is helemaal tot in de materiaalpost gebracht door iemand uit haar entourage, die nogal eens met haar traint", zo legt vader uit. "Hij heeft zich al tig keer verontschuldigd voor deze ongelukkige situatie, het was zelfs helemaal nooit de bedoeling dat Femke op die fiets zou rijden." Hij is er stellig over dat zijn dochter de fiets tijdens het WK ook helemaal niet gebruikt heeft. "Ze heeft er absoluut niet op gereden, maar natuurlijk zijn we wel heel erg onder de indruk van dit gedoe. Femke is helemaal ondersteboven van de beschuldigingen."

Wat de door wielerbond UCI gebruikte term 'technische fraude' exact betekent weet ook vader Van den Driesche niet. "Maar als valsspelen de bedoeling was, zou ze toch ook wel daadwerkelijk op die fiets gereden hebben vandaag? Ze is al Belgisch en Europees kampioene, waarom zou je dit op een WK dan doen?", vraagt hij zich af.