Arsenal zet Burnley pas na rust opzij in FA Cup, Hattrick Iheanacho is Villa te machtig

Arsenal had het de eerste helft lastig tegen Burnley, maar stelde zaterdagmiddag na rust orde op zaken door met 2-1 te winnen en daarmee de volgende FA Cup-ronde te bereiken.

De bezoekers zochten in de beginfase van het bekerduel veelvuldig de aanval met een hoofdrol voor Sam Voakes. Maar tegen de verhouding in scoorden juist de Gunners het openingsdoelpunt. Een slimme pass van Alexis Sanches zorgde ervoor dat Calum Chambers de ruimte kreeg om tot een schot te komen. De inzet van vlak buiten het strafschopgebied was gelijk prijs: 1-0.

Na de openingstreffer sloop er wat gemakzucht in het team van Wenger. Met verdediger Michael Keane voorop in de strijd – zijn intercepties van Arsenal-aanvallen zorgden voor vertrouwen bij Burnley - werd de Londense equipe met de neus op de feiten gedrukt.

Een crosspass van Burnley-back Tendayi Darikwa kon niet worden onderschept door de defensie van de Gunners. Daardoor kon Sam Voakes er met de bal vandoor gaan, en vervolgens doeltreffen: 1-1. Een mentale tik voor de gastheren, die de Championship-club in feite zélf weer in het zadel hielp.

Kelechi Promise Iheanacho was zaterdag de grote man op Villa Park. Manchester City plaatste zich, mede door een hattrick van de 19-jarige, voor de vijfde ronde van de FA Cup: 0-4.

De Nigeriaan zette Aston Villa al na vier minuten op achterstand. Bij een corner viel de bal na een geblokte kopbal van Fernando precies voor de voeten van Iheanacho, die het leer tegen de touwen schoot, 0-1. Halverwege de eerste helft kreeg City een penalty na een overtreding op Raheem Sterling. Iheanacho maakte vanaf de stip zijn tweede van de middag, 0-2.

Het lukte Villa niet een aansluitingstreffer te produceren in het restant van het eerste bedrijf en na rust leek de 1-2 verder weg dan de 0-3. Het duurde tot de 74 minuut dat de 0-3 ook werkelijk viel. Iheanacho vormde het eindpunt van een snelle City-counter. Heel beheerst nam de jongeling de derde City-goal voor zijn rekening en completeerde daarmee zijn hattrick.

Twee minuten later zorgde Sterling voor de eindstand. Een volley van Iheanacho werd door Sterling tegen de touwen gewerkt: 0-4. Een redelijk eenvoudige zege voor City, dat veel steunpilaren rust gunde met het oog op het drukke programma. Voor Villa, dat negentig minuten speelde met ex-Groninger Leandro Bacuna, is de strijd om de FA Cup voorbij.

Vanaf het begin van de tweede helft werden gasten teruggedrongen. Het liet zien dat Arsenal geen intentie had om het duel te laten lopen. Het was typerend dat de Burnley-spitsen Andre Gray en Vokes niet meer de middenlijn overstaken.

Alexis Sánchez bezorgde Wenger en co in de 53e minuut de verdiende 2-1 door een assist van Alex Oxlade-Chamberlain te promoveren tot treffer. Sánchez was daarna nog een paar keer dichtbij een goal, en ook Theo Walcott mocht aan een doelpunt ruiken. De marge bleef bij een treffer steken, maar dat was genoeg voor de overwinning.

Crystal Palace heeft Stoke City uit de FA Cup geknikkerd. Een vroeg doelpunt van Wilfried Zaha was voor de Londenaren genoeg om door de bekeren: 1-0.

Na zeventien minuten spelen werkte aanvaller Zaha de bal op aangeven van Yohan Cabaye tegen de touwen: 1-0. Het bleek een onoverbrugbare achterstand voor Stoke, dat negentig minuten met Erik Pieters en Marco van Ginkel in de ploeg speelde. Ibrahim Afellay zat op de bank, maar maakte niet als invaller zijn opwachting.