Goddelijk fruit uit Iran op komst

'Hemels fruit' uit Iran. Binnenkort kunnen we het allemaal gaan proeven: Iraanse granaatappels. Onder andere in het eethuis van Masood Eslami en zijn gezin in Wageningen.

Dochter Mahan is door het dolle heen dat de sancties tegen haar vaderland zijn opgeheven. Volgens haar zijn granaatappels uit Iran verrukkelijk. In het eethuis dat vader en dochter samen uitbaten serveren ze vier gerechten met de goddelijke vruchten. Die moeten nu nog uit andere streken komen waaronder Turkije.

Mahan is blij voor de bevolking van haar land. Straks kan de wereld kennis maken met alles wat Iran op culinair gebied te bieden heeft, zegt ze tegen de NOS. Van de granaatappels wordt jaarlijks ruim één miljoen ton geproduceerd, maar door de sancties hebben nog niet veel mensen kennis kunnen maken met deze lekkernij.

Masood wijst erop dat de zon in Iran bijna het hele jaar door schijnt. Daardoor is ook een komkommer er volgens hem een smakelijk hapje.

De Universiteit van Wageningen gaat Teheran helpen met het opzetten van een laboratorium voor voedselveiligheid. Dat is nodig om de juiste Europese invoervergunningen te krijgen. In Iran wordt gezond gegeten en er komen veilige produkten vandaan, aldus Masood. "Voor ons eethuis is dat heel belangrijk."