Afwezige Trump 'winnaar' van debat op social media

De show stelen door afwezigheid; dat is niet iedereen gegeven. Het lukte donderdag Donald Trump, de grote afwezige bij het zevende Republikeinse tv-debat van presidentskandidaten. Op internet en in de sociale media werd hij verreweg het meest gezocht en genoemd.

Op Google werd de naam Trump het meest ingetikt. De zoekmachine was de sponsor van het televisiedebat op Fox News. Ook op Twitter kwam de naam van de 69-jarige vastgoedmagnaat het meeste voor. Hij bleef senators Ted Cruz en Marco Rubio, de voormalige neurochirurg Ben Carson en oud-gouverneur Jeb Bush van Florida gemakkelijk voor.

Tijdens het debat werd de miljardair ongeveer 130.000 keer op Twitter genoemd. Dat kwam overeen met circa 36 procent van al het Twitterverkeer gedurende de tv-uitzending. Volgens analisten maakte Marco Rubio de sterkste indruk tijdens het debat, waarin de afwezigheid van Trump een gespreksonderwerp was. Ted Cruz desgevraagd: 'Ik ben een maniak. En iedereen hier op het podium is dik, dom en lelijk. En Ben (Carson), je bent een vreselijk slechte chirurg. Zo, nu hebben we het Donald Trump-aandeel gehad.'

5 miljoen dollar
Donald Trump boycotte het debat omdat hij presentatrice Megyn Kelly partijdig vindt. Waarnemers achten de boycot een risico voor Trump, die een lichte voorsprong heeft op zijn concurrent Cruz in de staat Iowa, waar maandag de voorverkiezingen beginnen.

Fox News deelde later mee dat Trump aan het debat had willen deelnemen op voorwaarde dat de zender hem 5 miljoen dollar betaalde, over te maken aan een van zijn stichtingen. Die stichtingen komen onder meer op voor Amerikaanse veteranen. Fox wees de eis echter af. Trump hield donderdagavond elders in Iowa een bijeenkomst om geld in te zamelen voor veteranen. De avond bracht 6 miljoen dollar op.

Trump 'winnaar' van debat in sociale media
Trump 'winnaar' van debat in sociale media (Foto: ANP)