CERN verbreekt lichtsnelheid (toch niet!)


lichtsnelheidE=MC2...maar C lijkt niet langer een constante te zijn! Wetenschappers van het CERN onderzoeksinstituut zijn er in geslaagd deeltjes te meten die 60 nanoseconden sneller arriveerden dan het licht. 

Hoewel het resultaat nog gedupliceerd moet worden voor echte zekerheid, hebben de wetenschappers er vertrouwen in dat het gemeten resultaat geldig is. Ze controleerden en hercontroleerden uitvoerig of iets de resultaten had beïnvloed, maar konden niets vinden. Als onafhankelijke wetenschappers de ontdekking bevestigen, dan zou het Einstein's speciale relativiteitstheorie ondermijnen. Deze theorie zegt dat de snelheid van licht een constante wet is van de cosmos. Niets kan sneller reizen dan het licht. 

Een totaal van 15.000 stralen van neutrinos werden, over een tijdspanne van drie jaar, door de deeltjesversneller van CERN naar Gran Sasso, 730km verder, afgevuurd. De detectoren van Gran Sasso  pikten de deeltjes op. Normaal zou licht er 2.4 duizendste van een seconde over doen om de afstand te overbruggen, de neutrinos waren 60 nanoseconden sneller.  

Hoewel het een zeer klein verschil lijkt, is het conceptueel iets groots. Want, als wij sneller dan het licht kunnen reizen, zou tijdreizen theoretisch mogelijk kunnen zijn!

Update:

Oepsie!

Het bericht van deze mogelijke doorbreking van het tijd-ruimtecontinuüm blijkt ons met lichtsnelheid te hebben bereikt vanuit 2011. Inmiddels wisten we vooraf dus al dat dit bericht debunked is en dat het een meetfout betrof. Het is dus nog even wachten tot de lichtsnelheid écht wordt doorbroken.