VVD-jongeren willen parlementaire enquête Teeven-deal

De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, roept de VVD-fractie op om het initiatief te nemen voor een parlementaire enquête over de nasleep van de omstreden Teeven-deal en de informatievoorziening binnen het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De VVD ligt sinds de affaire zwaar onder vuur. Bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven stapten al op nadat was gebleken dat het bonnetje met het schikkingsbedrag voor crimineel Cees H. niet zoek was. Premier Mark Rutte heeft Teeven tot nu toe gesteund in de opvatting dat met die schikking niets mis was, maar de beschuldiging is dat bewust is geprobeerd het bedrag buiten belastingheffing te houden.

Maandag dook een mailtje op aan ICT'ers van het ministerie, die de backup van het bonnetje al hadden gevonden, dat zij moesten stoppen met het leesbaar maken van de gegevens. Dit terwijl minister Ard van der Steur beweerde dat er 'serieus' naar de informatie is gezocht.

"Er is te veel misgegaan, zowel binnen het ministerie als in de informatievoorziening naar buiten toe. Dit schaadt het vertrouwen van burgers in de politiek", zegt JOVD-voorzitter Matthijs van de Burgwal. "Om het vertrouwen in de politiek te redden is openheid nu van het grootste belang. Het is daarom hoog tijd voor een parlementaire enquête, zodat alle betrokken onder ede kunnen worden gehoord en er geleerd kan worden van de gemaakte fouten. Om de juiste lessen te kunnen trekken moet de onderste steen boven komen en een parlementaire enquête is daarvoor het juiste middel."

Zwaarste middel
Een parlementaire enquête is het zwaarste middel dat de Tweede Kamer kan inzetten om de regering te controleren. De enquêtecommissie kan getuigen oproepen die verplicht moeten verschijnen om onder ede te worden gehoord. De laatste enquête ging over de 'spaghettiboemel', de hogesnelheidstrein Fyra. Een van de voornaamste doelen is het verbeteren van beleid.

De zogeheten bonnetjesaffaire is sinds de mailtjes uitgelekten een potentieel explosieve kwestie voor de regering geworden. Het onjuist inlichten van de Tweede Kamer is al zo ongeveer een doodzonde, maar zaken welbewust in de doofpot stoppen zou zomaar tot de val van het kabinet kunnen leiden.

Enquêtes nemen doorgaans een tot twee jaar in beslag. De oproep van de VVD-jongeren is dan ook mogelijk vooral een advies om de regering te redden. Zowel de VVD als de PvdA hebben gezien de peilingen namelijk allerminst belang bij nieuwe verkiezingen: die worden vermoedelijk door de PVV gewonnen. Maar met het compromis van een enquête na een ongetwijfeld zwaar Tweede Kamerdebat zou het kabinet de rit verder kunnen uitzitten.

VVD-jongeren willen parlementaire enquête Teeven-deal
VVD-jongeren willen parlementaire enquête Teeven-deal (Foto: ANP)