Ierland is bang voor Brexit

Zouden de Britten dit of volgend jaar besluiten om uit de Europese Unie te stappen, dan zou dat ernstige economische gevolgen voor Ierland hebben. Die waarschuwing liet de Ierse minister-president Enda Kenny maandag in Londen horen.

Kenny is in Londen, waar hij een ontmoeting heeft met zijn Britse ambtgenoot David Cameron. De Ierse republiek, zo zei Kenny, heeft meer te verliezen door een zogenoemd Brexit dan Groot-Brittannië zelf.

Cameron beloofde de Britse kiezers in de aanloop naar de verkiezingen afgelopen mei een in/uit-referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. Momenteel onderhandelt de Britse regering met andere EU-leiders over hervormingen. De uitkomst daarvan wordt mogelijk al komende zomer of anders uiterlijk eind 2017 aan de kiezer voorgelegd. 

Het besluit om de EU te verlaten zou vooral Noord-Ierland treffen, economisch maar ook politiek, aldus de Ierse premier. Kenny zei in Londen dat dan 'onmiskenbaar' de politieke spanningen in Noord-Ierland opnieuw zouden ontvlammen. Dat zou op zijn beurt de handel met Ierland bedreigen. Zijn boodschap aan Cameron is dan ook eenduidig: blijf lid van de EU.

Ierland vreest Brexit
Ierland is bang voor Brexit (Foto: ANP)