Rotterdamse minima leren boodschappen doen

Het nieuwe Rotterdamse sociale warenhuis, de Swingmarket in winkelcentrum Keizerswaard, leert Rotterdammers met een minumuminkomen verstandig omgaan met geld. De supermarkt is voor iedereen toegankelijk, maar de minima betalen er met een zogenaamde goldcard. Op deze goldcard wordt maandelijks een tegoed gezet waarmee de mensen zelf kunnen bepalen wat ze aanschaffen.

Dit in tegenstelling tot de voedselbank, waar de armlastigen een vooraf samengesteld pakket krijgen, waarvan vaak de helft wordt weggegooid, omdadt de mensen het niet lusten, of om een andere reden niet mogen of kunnen nuttigen. Zonde vond Marij de Ronde, een van de initatiefneemsters van het project. Mensen kunnen in aanmerking komen voor een goldcard na een grondige check. 

De winkel wordt door vrijwilligers gerund, maar is financieel zelfstandig. De prijzen in het sociale warenhuis liggen ver onder de prijzen van de reguliere supermarkten. Brood, vers van de bakker, kost slechts 80 cent. Of een kilo biologische tomaten voor maar 50 cent. Als betalende klanten hier hun inkopen doen, sponsoren ze een stukje huur van het pand, of betalen met hun aankoop de aardappels van een gold card-houder.

De vrijwilligers die het sociale warenhuis runnen kijken wel mee met de minima. "Ze kunnen ervoor kiezen om tien chocoladerepen te kopen, maar als het saldo dan halverwege de maand op is, wijzen wij ze wel op verstandigere uitgaven" aldus Yvonne Elscot. "We leren ze zelf verantwoordelijk te zijn voor hun uitgaven."

Saillant detail: op het forum werd uitgevonden dat Marij de Ronde ook meedeed aan het programma: Arm in Nederland? Eigen schuld! Er word gesuggereerd dat het geen toeval kan zijn dat de laatste uitzending van het programma en de opening van het nieuwe warenhuis zo'n beetje nagenoeg tegelijkertijd was.