Blokhuijsen in zetel na 5000 meter

Jan Blokhuijsen lijkt op weg naar een eerste titel op het NK allround. De 26-jarige schaatser van Team Stressless won de 5000 meter en heeft nu een grote voorsprong op zijn concurrenten Douwe de Vries en Patrick Roest.

De tijden waren vanwege de hoge luchtdruk weer niet echt snel te noemen. Blokhuijsen won in een tijd van 6.22,18, meer dan twee tienden voor De Vries (6.22,41). Beide mannen waren in december tijdens het NK afstanden sneller dan nu. Nederlands kampioen marathonschaatsen Arjan Stroetinga eindigde met 6.22,85 op de derde plek. Patrick Roest was wel sneller dan hij ooit was, de wereldkampioen bij de junioren eindigde met een PR van 6.28,80 als vijfde, door deze prestatie staat hij nu op een derde plek in het klassement.

Opmerkelijk was het grote aantal diskwalificaties. De klassmentsleider na de 500 meter werd gediskwalificeerd omdat hij een pion raakte. Feiko Bierman en Joes Klijnsoon, die tegen elkaar reden, werden allebei gediskwalificeerd omdat ze beiden vergaten te wisselen.