Afdalingsklassieker Kitzbühel belooft weer spektakel

Zaterdag om 11.45 uur staat één van de grootste klassiekers in de wereld van het alpineskiën op het programma. In Kitzbühel wordt dan de afdaling van de Hahnenkamm gehouden, volgens velen de meest uitdagende en in elk geval meest iconische afdaling in het World Cup-circuit.

Op de ruim drie kilometer langer Streif zal de Noor Aksel Lund Svindal weer als favoriet gezien worden. Hij won dit seizoen al vier van de vijf afdalingen en was vrijdag op de super-G in Kitzbühel de sterkste. De grote klassieker, de afdaling, wist de Noor echter nog nooit te winnen. Zijn landgenoot Kjetil Jansrud deed dat vorig jaar wel en ook hij lijkt weer in sterke vorm te zijn. 

In 2014 won met Hannes Reichelt voor het eerst in jaren weer een Oostenrijker, maar de meest legendarische afdaling is toch wel die van landgenoot Stephan Eberharter in 2004. Zaterdag is het weer zover en zullen vele duizenden Oostenrijkers opnieuw willen juichen, met Reichelt als voornaamste kandidaat vanuit rood-wit oogpunt. 

Let tijdens de afdaling vooral op beroemde, maar vooral beruchte punten als de Mausefalle - een sprong kort na de start - en de Seidlalmsprung. Ook de Hausbergkante is vaak een scherprechter, waarna met een scherpe bocht - de Querfahrt - het laatste rechte stuk opgedraaid wordt. Hier zien we dan nog de Zielschuss, waar de skiërs met 140 kilometer per uur op de finish af springen.

De wedstrijd kan live gekeken worden op Eurosport en de Duitse tv, terwijl er uiteraard ook meegepraat kan worden in het alpineskitopic op het FOK!forum.

Reichelt zet Kitzbühel in vuur en vlam door Oostenrijk eindelijk weer de winst te schenken (Bron: YouTube)

De legendarische run van Stephan Eberharter in 2004, vanaf 8:10 te zien (Bron: YouTube)

De Streif is bijzonder gevaarlijk en het gaat dan ook wel eens flink fout. Peter Fill kwam hier gelukkig zonder schade vanaf (Bron: YouTube)