"Formule 1 gaat aanzienlijk meer geluid maken"

De oordoppen kunnen weer uit de kast. Het bescheiden turbo-gebrom dat de afgelopen twee jaar tijdens GP-weekeinden boven de circuits hing, wordt komend seizoen ingeruild voor een 'aanzienlijk' luider geluid. En dat zal de meeste racefans als muziek in de oren klinken. Sinds de huidige V6-motorformule geïntroduceerd werd, is een veel gehoorde klacht dat het kenmerkende geschreeuw dat de wagens altijd vocaal begeleidde als sneeuw voor de zon verdwenen was.

Het geschreeuw zal zeker nog niet terugkeren, maar luider wordt het allemaal wel, als we Mercedes-kopstuk Paddy Lowe mogen geloven. "Hoeveel precies weten we nog niet," zegt Lowe. "Maar we hebben metingen gedaan in laboratoria en daaruit bleek een aanzienlijke toename in geluid. De reden hiervoor is dat er een overdrukklep, die een dempende werking op het geluid had, weggehaald wordt bij de hoofduitlaat. De lucht moeten we nu separaat door een extra uitlaat naar buiten laten en dat maakt meer geluid. Dat gaat werken."

Eerder al sprak Williams-engineer Pat Symonds de verwachting uit dat de wagens door de aanpassingen aan het uitlaatsysteem zo'n 25% meer geluid zullen produceren.