Sensationele zege De Neeling op 1000 meter

De 1000 meter van het NK sprint heeft bij de vrouwen een zeer verrassende winnaar opgeleverd. De nog maar 19-jarige Sanneke de Neeling won de afstand en nam daarnaast ook nog de leiding over van Margot Boer in het klassement. Bij de mannen ging de zege en de klassementsleiding naar Kai Verbij. 

De wedstrijd begon voorzichtig met acht ritten waarin niet onder de 1.18 minuten gereden werd. In rit negen ging het echter meteen los met De Neeling en Leenstra. Het was echter niet de nummer drie van de wereldbekerstand Leenstra die als eerste over de finish kwam, maar de jonge De Neeling versloeg haar met 1.16,08 om 1.16,18. Doordat Margot Boer meer dan een seconde achter Leenstra en De Neeling eindigde, daalde ze in het klassement naar plek drie. Ireen Wüst eindigde op de 1000 meter als derde in 1.16,40.

Ook bij de mannen was er een wisseling in het klassement. Ronald Mulder eindigde als zevende en verloor teveel op zijn concurrent Kai Verbij. Verbij pakte ook de zege op de 1000 meter, hij eindigde met 1.09,12 twee tienden van een seconde voor Gerben Jorritsma. Thomas Krol eindigde met 1.09,44 als derde. Voor Hein Otterspeer leidde de 1000 meter tot een nieuwe teleurstelling. Otterspeer die dit seizoen in nog geen enkele internationale wedstrijd uitkwam, ging onderuit en kan dus kwalificatie voor het WK sprint uit het hoofd zetten.