Ivan Skobrev beëindigt schaatscarrière

De Rus Ivan Skobrev zet een punt achter zijn professionele schaatsloopbaan. Voor velen komt zijn afscheid niet onverwacht, de schaatser reed namelijk sinds de voor hem mislukte Spelen van 2014 geen enkele wedstrijd meer. Skobrev zal later deze week een persconferentie geven tijdens de Russische afstandskampioenschappen in Kolomna.

Skobrev stond al vanaf het begin van zijn carrière bekend als een groot talent. De Rus eindigde op het WK junioren van 2003 namelijk als tweede, achter de Nederlander Beorn Nijenhuis. Zijn eerste grote prestaties bij de senioren stammen uit het olympische jaar 2010. De Rus behaalde in Vancouver brons en zilver op respectievelijk de 5000 en 10000 meter. Deze prestaties kon Skobrev doorzetten in het 'Kramerloze jaar' 2011. Hij mocht op het hoogste treetje staan bij het EK en WK allround. Skobrev behaalde in zijn carrière vijf individuele plakken op de WK afstanden, met het team wist hij twee keer brons te grijpen.

De Olympische Spelen van 2014 in zijn thuisland verliepen voor Skobrev dramatisch. Skobrev werd in Sochi slechts achttiende op de 1500 en zevende op de 5000 meter. Ook kreeg hij van zijn trainers het verwijt lui te zijn. Na de Spelen kwam hij niet meer in actie door een zogenaamde 'rugblessure'. Zijn rug was echter wel goed genoeg om mee te doen aan de Russische Sterren dansen op het ijs, hij wist de competitie zelfs te winnen. Deze titel zal zijn laatste titel ooit zijn vanwege zijn besluit om te stoppen.