11-jarige verovert harten kunstschaatsfans, maar is te jong voor de Spelen

Ze is nog wat aan de jonge kant, maar de Zuid-Koreaanse Young You is hard op weg om de nieuwe kunstschaatsheldin van het land te worden. Op 11-jarige leeftijd won ze eerder deze maand het nationaal kampioenschap, met een score van 183.75 punten. Om dat in perspectief te plaatsen: op het WK van vorig jaar zou dat goed zijn geweest voor de zevende plek.

You heeft nu een contract getekend bij managementbureau All That Sports, het bureau van haar idool. Dat is Kim Yu-na, olympisch kampioene van 2010 en in een bijzonder controversiële wedstrijd in 2014 goed voor olympisch zilver. Kim won op 12-jarige leeftijd het nationaal kampioenschap van 2003, waarmee ze tot You's zege de jongste nationaal kampioene ooit was in het land. Kim was overigens degene die eerder deze maand in Seoul de gouden medaille overhandigde aan You, die zelf is gaan kunstschaatsen nadat ze haar idool in 2010 olympisch goud zag winnen.

"Ik ben zo blij dat ik nu onderdeel ben van de familie waar mijn grote voorbeeld ook bij hoort", liet You in haar thuisland weten. "Mijn grote droom is om net zo goed te worden als haar en daar zal ik hard voor blijven trainen." Naast Kim is You nu de enige Zuid-Koreaanse ooit die de grens van 180 punten heeft doorbroken, wat er al toe leidt dat ze in eigen land 'de hoop van het Zuid-Koreaanse kunstschaatsen' genoemd wordt. "De kennis die we bij het begeleiden van Kim Yu-na op hebben gedaan zullen we gebruiken om ook You tot grote hoogten te brengen", aldus een woordvoerder van All That Sports.

De 11-jarige You op weg naar de Zuid-Koreaanse titel eerder deze maand in Seoul (Bron: YouTube)

You raakte onlangs haar status als lid van het nationale team kwijt, doordat een nieuwe regel binnen de Koreaanse schaatsbond zegt dat alleen atletes die voor 1 juli 2003 geboren zijn voor het land uit mogen komen. De op 27 mei 2004 geboren You mocht daardoor onder meer geen gebruik meer maken van de faciliteiten in het nationale trainingscentrum en moest op een lokaal baantje in het thuisstad Gwacheon gaan oefenen. Grote publieke druk zorgde ervoor dat de schaatsbond een uitzondering maakte, waardoor ze weer in het nationale centrum mag trainen. "Ik voel de druk daar wel van, ik weet dat ik alsmaar beter moet worden", liet ze bij haar terugkeer weten.

"Ik wil nog veel beter worden dan ik nu ben en uiteindelijk olympisch goud winnen", zo klinkt het ambitieus. Dat zal haar helaas niet voor eigen publiek lukken tijdens de Winterspelen in Pyeongchang in 2018. Dan moet ze namelijk op 1 juli 2017 15 jaar oud zijn, maar dat wordt ze pas op 27 mei 2019 en dus kan ze in eigen land niet meedoen. Ze zal zelfs nog waarschijnlijk tot begin 2018 moeten wachten voor ze voor het eerst aan het WK junioren mee mag doen, want daarvoor moeten deelnemers 13 jaar zijn. Het eerste 'volwassen WK' waar You van de partij kan zijn duurt ook nog even: ze zal op z'n vroegst in 2020 haar debuut maken.

Voor kunstschaatsfans duurt het dus nog even voor we You in internationale wedstrijden kunnen zien, tot die tijd zal ze zich in Zuid-Korea moeten blijven ontwikkelen.