Jongeren vaak onder hun niveau aan de slag

Veel jongeren werken onder hun niveau, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het derde kwartaal van 2015 deed ongeveer de helft van de hoogopgeleide jongeren in Nederland werk dat in het algemeen door mensen met een middelbaar of lager onderwijsniveau wordt gedaan. Van de middelbaar opgeleide jongeren was een op de zes overgekwalificeerd voor hun baan.

Het gaat dan om jongeren tot 25 jaar die geen studie meer volgen. Het maakt vrijwel niet uit wat ze precies hebben gestudeerd. Bij de onderwijsrichtingen dienstverlening, techniek, industrie en bouwkunde komt het verschijnsel wel het meest voor.

Naarmate mensen ouder worden, zijn ze minder vaak onder hun niveau aan de slag. Vanaf ongeveer 35 jaar ontstaat er wel een verschil tussen de seksen. Vrouwen boven de 35 werken vaker onder hun niveau dan mannen, aldus het CBS.

Bij mensen van die leeftijd zijn vaak kinderen in het spel. Over het algemeen gaan vrouwen na het krijgen van hun eerste kind vaker in deeltijd werken. Hierdoor bouwen ze minder werkervaring op, wat de carrièrekansen verkleint. In de categorie van 35 jaar en ouder werkt een op de drie hoogopgeleide vrouwen onder haar niveau, tegen een op de vier hoog opgeleide mannen. Het merendeel van de 15- tot 35-jarige vrouwen heeft geen kinderen.

Jongeren vaak onder hun niveau aan de slag
Jongeren vaak onder hun niveau aan de slag (Foto: ANP)