Kijkers van BBC kiezen songfestivalinzending

Het Britse publiek mag voor het eerst in zes jaar weer meebepalen welke artiest het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival. Dit gebeurt op 26 februari tijdens een tv-show op BBC Four, meldt de Britse omroep.

Tijdens de show Eurovision: You Decide komen zes acts voorbij waaruit het publiek samen met een deskundige jury een keuze kan maken. Omdat de BBC een van de grote geldschieters van het Europese liedjesfestijn is, gaat de Britse inzending direct door naar de finale op 14 mei in Stockholm. BBC Four gaat ook de halve finales uitzenden.

De show in O2 Forum in het noorden van Londen wordt gepresenteerd door Mel Giedroyc, bekend van Great British Bake Off. 'Ik ben een groot liefhebber van het songfestival en ben vereerd dat ik deze fantastische show mag presenteren', zegt ze. 'Het is spannend dat het Britse publiek de kans krijgt te bepalen wie naar Zweden gaat. Het wordt een mooie avond.'

Vorig jaar stuurde de BBC het duo Electro Velvet met het nummer Still in Love With You naar het Eurovisie Songfestival in Wenen. Electro Velvet eindigde op een teleurstellende 24e plaats. De laatste keer dat het Britse publiek mee mocht stemmen tijdens een nationaal songfestival was in 2010. Toen werd de show uitgezonden op BBC One en won de Britse zanger Dubovie met het nummer That Sounds Good To Me. Hij eindigde als laatste in Oslo.

Nederland
Namens Nederland doet Douwe Bob dit jaar mee aan het Songfestival. De laatste keer dat het publiek zeggenschap had in de keuze voor de Nederlandse inzending was in 2012. Sindsdien heeft er geen Nationaal Songfestival plaatsgevonden. Nederland boekte wisselend succes. Anouk werd in 2013 negende, The Common Linnets haalden in 2014 een tweede plaats. In 2015 wist Trijntje Oosterhuis echter niet tot de finale door te dringen. 

Kijkers van BBC kiezen songfestivalinzending
Het duo Electro Velvet was niet erg succesvol tijdens het Songfestival in 2015. (Foto: BuzzE)