Noor verrast Prevc op spannend WK skivliegen, Kasai (43) in medaillestrijd

Het WK skivliegen in het Oostenrijkse Bad Mitterndorf kent na twee van de vier sprongen een vrij verrassende leider. De Noor Kenneth Gangnes staat halverwege de titelstrijd op kop, voor de gedoodverfde titelfavoriet Peter Prevc uit Slovenië.

Prevc is dit seizoen in ongekende vorm, wint de ene na de andere World Cup en pakte een ruime week geleden op grandioze wijze de eindzege in de Vierschansentournee. De Sloveen staat echter bekend als een nog beter skivlieger dan 'gewoon' springer en dus is hij op de grote schans op de Kulm de grote favoriet voor de wereldtitel. 

In de eerste ronde maakte hij dat ook al deels waar. Prevc vloog met een geniale vlucht naar 243 meter, een nieuw schansrecord. Toch kon hij er niet zo'n groot gat mee slaan als hij had gehoopt, want Gangnes volgde hem op de hielen. Met Johann André Forfang stond ook op plek drie een Noor en ook zijn achterstand was gering. Het meeste applaus ging echter misschien wel naar een echte veteraan. De 43-jarige Japanner Noriaki Kasai haalde met 240 meter weer eens uit en pakte het schansrecord - voor hij dat enkele minuten later af moest staan aan Prevc. Nori stond door zijn geweldige vlucht na de eerste ronde op plek vijf, voor wereldrecordhouder Anders Fannemel (Noorwegen).

De fantastische eerste vlucht van Prevc, goed voor een schansrecord (Bron: YouTube)

Er was een duidelijk onderscheid tussen de eerste zes, waarvan Fannemel in de tweede ronde als eerste naar beneden ging. Hij deed het naar behoren, maar kon geen positie verbeteren. Vervolgens was het de beurt aan Kasai, die de op twee na beste sprong van de hele tweede ronde liet zien en zijn vijfde plek vasthield. Forfang zakte een plekje ten faveure van de Oostenrijker Stefan Kraft, die de beste vlucht van de tweede ronde liet zien. Gangnes was opnieuw sterk en nadat Prevc niet optimaal in de vliegpositie kwam kon de Noor de leiding overnemen.

Halverwege het WK zijn de verschillen tussen Gangnes, Prevc, Kraft en Forfang nog altijd minimaal. Ook Kasai en Fannemel zouden met een goede slotdag zaterdag nog mee kunnen doen om de medailles. Leuk detail daarbij is dat Kasai al eens wereldkampioen skivliegen werd en alleen Fannemel en Gangnes waren toen al geboren. De Japanner was namelijk 's werelds beste skivlieger in 1992, toen zijn huidige Noorse concurrenten druk bezig waren met het vullen van hun luiers en topfavoriet Prevc' moeder nog een paar maanden te gaan had tot de geboorte van de kleine Peter.

Noriaki Kasai, de nummer vijf in de huidige stand, wordt wereldkampioen skivliegen...in 1992 (Bron: YouTube)