Specsavers opent 30 nieuwe brillenzaken

Brillen- en hoortoestellenketen Specsavers breidt de komende tijd flink uit in Nederland. Het Britse bedrijf wil in drie jaar tijd dertig nieuwe winkels openen, vooral in middelgrote provinciesteden. Daarmee groeit het totaal aantal Nederlandse filialen met een kwart naar 150 stuks, werd vrijdag bekendgemaakt.

De directie van Specsavers zegt ondanks moeilijke marktomstandigheden en stevige concurrentie toch nog volop ruimte te zien voor groei. De meeste openingen zijn gepland in steden waar de keten nu nog niet zit. "Nederlanders kiezen vaak simpelweg voor een lokale opticien omdat er geen alternatief in hun woonplaats is", zegt Remko Berkel, directeur van Specsavers Nederland. "Ze stappen hier niet voor in hun auto."

Door het sluiten van bijvoorbeeld elektronicaketens of schoenenzaken staat in veel binnensteden momenteel ook aardig wat winkelruimte leeg. Berkel wijst erop dat Specsavers de nieuwe filialen hierdoor "middenin een goedlopend winkelhart" kan vestigen.

Opening
Specsavers trekt voor de plannen een bedrag uit van circa 5 miljoen euro. De opening van de eerste nieuwe winkel is inmiddels een feit. Dit filiaal in het Drentse Meppel opende in december de deuren. De tweede opening staat begin februari gepland in Woerden.

De Nederlandse omzet van Specsavers steeg in het boekjaar 2014 met ruim 17 procent naar 135 miljoen euro. Cijfers over 2015 zijn nog niet beschikbaar, maar de retailketen kan wel bevestigen dat het wederom om "substantiële groei" gaat. Alleen al voor de divisie Horen verwacht topman Berkel een verkoopstijging van 35 procent. Specsavers laat hiermee naar eigen zeggen een duidelijke "antitrend" zien binnen de hoorzorgbranche, waarin de laatste tijd ook veel winkels moesten sluiten.

Specsavers opent 30 nieuwe brillenzaken
Specsavers opent 30 nieuwe brillenzaken (Foto: ANP)