China schiet in 2018 sonde naar achterkant maan

China is van plan een ruimtesonde naar de achterkant van de maan te sturen. De staatsruimtevaartorganisatie SASTIND heeft donderdag bekendgemaakt dat in 2018 ruimtesonde Chang'e-4 de ruimte in wordt geschoten.

De achterkant van de maan is nooit zichtbaar vanaf de aarde vanwege zwaartekrachten. Ook is die kant van de maan nog nooit uitgebreid onderzocht, meldde persbureau Xinhua. De Chinese missie zou de eerste zijn in de geschiedenis. Begin vorig jaar heeft China andere landen om samenwerking gevraagd voor de missie.

Het is niet de eerste keer dat de Chinezen de maan van dichtbij bekijken. In december 2013 landde de Chang'e-3 daar, die nog steeds foto's naar de aarde stuurt. De nieuwe ruimtesonde is vergelijkbaar met de derde versie, maar heeft meer apparatuur aan boord om de geologische omstandigheden te onderzoeken.

In China wordt ook gewerkt aan de Chang'e-5, de eerste Chinese ruimtesonde die uiteindelijk ook weer terug naar aarde moet kunnen. Daarmee zou China alledrie soorten maanexpedities hebben voltooid, namelijk verkenning, landing en terugkeer.

China wil sonde naar achterkant maan sturen
China wil sonde naar achterkant maan sturen (Foto: ANP)