Presidentskandidaten VS weer in debat

In de Verenigde Staten staan weer twee debatten tussen presidentskandidaten op het programma. Donderdagavond (lokale tijd) debatteren de Republikeinen, zondagavond is het de beurt aan de Democraten.

De Republikeinse kandidaten debatteren voor de zesde keer op tv. Op het hoofdpodium staan nu nog zeven kandidaten; dat is minder dan bij eerdere debatten. Fox Business, de organisator, heeft alleen de landelijke top-6 uit de peilingen uitgenodigd, plus de kandidaten die in de staten Iowa of New Hampshire in de top-5 staan.

De landelijke top-6 wordt aangevoerd door zakenmagnaat Donald Trump, die volgens de peilingen zo'n 35 procent van de Republikeinse kiezers achter zich weet. Ted Cruz staat met 19 procent tweede. Marco Rubio (ruim 11 procent), Ben Carson (8), Jeb Bush (4,8) en Chris Christie (3) completeren de top-6. De zevende deelnemer is John Kasich, die in New Hampshire prima scoort.

Net als bij de vorige debatten, is er ook nu in de vroege avond weer een 'undercard'-debat tussen de kandidaten die lager scoren in de peilingen. Rand Paul en Carly Fiorina zijn gedegradeerd van het hoofdpodium naar dit kleine debat. Paul is het daar niet mee eens en boycot daarom het undercard-debat. Fiorina treft daar Mike Huckabee en Rick Santorum.

Democraten
De Democraten zijn zondag aan de beurt. Alle drie kandidaten - Hillary Clinton, Bernie Sanders en Martin O'Malley - doen mee, zo maakte NBC News donderdag bekend. Even leek het erop dat O'Malley het debat zou mislopen vanwege de criteria van NBC News, maar de oud-gouverneur van Maryland scoort in Iowa met de hakken over de sloot goed genoeg om mee te mogen doen.

De strijd om de Democratische nominatie is fel aan het worden. Voormalig first lady Hillary Clinton had eerst een straatlengte voorsprong, maar volgens recente peilingen is senator Bernie Sanders flink ingelopen. Hij zou een achterstand van slechts 4-7 procentpunt hebben op Clinton. Voor de Democraten is het zondagavond hun vierde tv-debat.

Stembus
Begin februari gaan kiezers in Iowa en New Hampshire naar de stembus om per partij hun kandidaat te kiezen. De Republikeinen debatteren voor die tijd nog voor een zevende keer op tv.

Ben Carson en Donald Trump
Ben Carson en Donald Trump tijdens een eerder tv-debat.