Zware valpartij op WK skivliegen

De Oostenrijkse schansspringer Lukas Müller is woensdag zwaargewond geraakt na een valpartij op de skivliegschans van Bad Mitterndorf. Daar wordt vanaf donderdag het WK skivliegen gehouden, maar woensdag stond het traditionele 'invliegen' al op het programma, waar vooral veel lokale springers die het WK-team niet gehaald hebben in actie komen. 

Voor Müller ging het bij zijn vlucht helemaal verkeerd. Vermoedelijk schoot een binding van zijn schoen los, waardoor hij halverwege de sprong met ruim 100 kilometer per uur tegen de sneeuw smakte. Volgens noodarts Ulf Karner was Müller vervolgens nog wel bij bewustzijn, maar gaf hij aan zijn benen niet te voelen. Andere berichten spreken over het buiten bewustzijn raken van de 23-jarige springer, maar zeker is dat hij zijn benen niet meer kon voelen. Karner vertelde dat die symptomen later nog bij de schans verbeterden, waarna de jonge atleet in een traumahelikopter geladen werd. Die kon echter maar een kort stukje vliegen vanwege het weer en dus legde hij de reis naar het ziekenhuis van Graz verder per ambulance af.

Over de huidige toestand van Müller zijn de berichten niet eenduidig. Het heeft er echter alle schijn van dat hij een zware blessure aan zijn wervelkolom heeft opgelopen en in Graz wordt hij geopereerd aan zijn halswervels. Volgens wedstrijdleider Harald Haim was het zeker geen fout van Müller zelf. "Hij had een uitstekende positie in de lucht, maar ineens schoot hij uit balans, kwam zijn linkerski tegen zijn lichaam en werd een rotatie ingezet met de val als gevolg", vertelt hij. 

De beelden van de val van Müller (Bron: YouTube)

De Oostenrijker mocht tussen 2009 en 2013 zo nu en dan meedoen aan de World Cup, waaronder de Vierschansentournee in 2009/2010. Daar werd hij bij de openingswedstrijd in Oberstdorf - nog maar zijn vierde World Cup-deelname - zeer verrassend zesde. In datzelfde jaar werd Müller wereldkampioen junioren, terwijl hij zijn dagen de laatste jaren vooral sleet in de middenmoot van de Continental Cup, het niveau onder de World Cup.