'Slechtste game ooit' krijgt remake, VR-ondersteuning

Penn & Teller's Smoke and Mirrors is de naam van een onuitgebrachte game die gepland was voor release op pc en Sega CD in 1995. Smoke and Mirrors bestaat voor een groot deel uit minigames, waarvan één een cultstatus heeft gekregen: Desert Bus. De buitengewoon ergerniswekkende minigame krijgt nu in het kader van een goed doel een (VR-)remake, mede dankzij Gearbox Software-topman Randy Pitchford.

Penn & Teller is een zeer populair illusionistenduo uit de Verenigde Staten. In hun voorstellingen combineren ze elementen van magie met humor en spelletjes. Penn Jillette, de grotere helft van het duo, heeft tijdens een podcast bekendgemaakt dat hij werkt aan een remake van het beruchte Desert Bus. De remake staat in het kader van Desert Bus for Hope, een jaarlijkse gamemarathon bedoeld om geld op te halen voor liefdadigheidsinstelling Child's Play. Desert Bus for Hope bestaat al sinds 2007 en heeft sindsdien al 3,1 miljoen dollar opgehaald.

De originele Desert Bus is een van vele zogenaamde 'trick minigames' in Penn & Teller's Smoke and Mirrors, die in feite als enige doel hebben het in de maling nemen van de spelers. Zo was het in Desert Bus de bedoeling om met een bus helemaal van Tucson, Arizona naar Las Vegas te rijden, in real-time, met een maximumsnelheid van 45 mijl per uur. Om de game te voltooien zou je acht uur onafgebroken moeten rijden; de game kan namelijk niet gepauzeerd worden. Verder zitten er geen passagiers in de bus, is er weinig te zien in de omgeving op een verdwaalde rots of verkeersbord na, is er geen verkeer en zitten er geen bochten in de weg. Echter, de bus 'helt' een klein beetje naar links, waardoor de speler voortdurend zijn aandacht erbij moet houden om bij te sturen. Als je in de berm geraakt, slaat de motor af en moet de bus weggesleept worden, terug naar Tucson. Ook in real-time.

Jillette werkt aan de Desert Bus-remake samen met met Randy Pitchford, tevens oud-illusionist en huidige directeur van Gearbox Software. "Pitchford noemt het Desert Bus 2.0. Ik noem het Desert Bus 1.0003. Het zal zich afspelen in 1992, net als de originele game, maar dan 'high fidelity' [sic]. We zijn met veel mensen in gesprek, het spel zal waarschijnlijk uitkomen voor Oculus Rift en PlayStation VR", aldus Jillette in zijn podcast.

Randy Pitchford en Penn Jillette bezig met Desert Bus-remake
Randy Pitchford en Penn Jillette bezig met Desert Bus-remake