'Messi niet naar Spelen, Neymar wel'

De Argentijnse voetballer Lionel Messi zal deze zomer niet in actie komen op de Olympische Spelen. Bondscoach Gerardo Martino heeft laten weten dat de topspeler van FC Barcelona zich liever volop concentreert op het nieuwe seizoen met zijn Spaanse club. De 28-jarige Messi zal in juni in de VS wel gaan spelen op de Copa America Centenario, maar daarna gaat het vizier weer op de Primera Division.

Messi maakte in 2008 deel uit van het Argentijnse team dat olympisch goud won in Beijing. Hij scoorde onder meer in de kwartfinale tegen Nederland (2-1) en zag Angel di Maria in de finale de winnende treffer maken. Het voetbal op de Spelen is al jaren een buitenbeentje en het mikpunt van spot: het is weinig meer dan een toernooi voor spelers tot 23 jaar, waarbij drie 'dispensatiespelers' van hogere leeftijd meegenomen mogen worden. Welke drie Argentijnen die plaatsen in zullen nemen is nog niet bekend.

De Braziliaanse bondscoach Dunga daarentegen liet onlangs al wel weten dat hij zo goed als zeker is over de dispensatiespelers die hij op de Spelen in zijn team op wil nemen. Neymar mag zijn kunstjes, schwalbes, nare maniertjes en - hopelijk voor het thuispubliek - goals op olympisch gras gaan laten zien. Verder denkt Dunga aan keeper Alisson van Internacional en verdediger Miranda van Inter Milan als dispensatiespelers voor zijn olympisch team.