Dakar etappe 10: Belen - La rioja

Vandaag zal de meest uitputtende en beslissende etappes van de Dakar Rally van dit jaar plaats vinden: die in de duinen van Fiambalá. De 278km lange special-stage zal bijna compleet bestaan uit off-road en zal de deelnemers trakteren op de langste rit door de duinen in de geschiedenis van de Dakar. De echte duin-experts zullen hier hun slag moeten slaan.

De special stage begint net buiten Fiambalá, waar de vier onderdelen weer samen komen. De top 10 van de auto's en motoren en de top 5 van de trucks zullen allen tegelijk van start gaan, waardoor er geen deelnemer in de weg rijdt. Vanaf hier wordt er door nog relatief kalm terrein bergopwaarts gereden. Na de piek begint het terrein technisch lastiger te worden en zal het net zoals de achtste etappe enorm aankomen op de rijder. Naarmate de kilometers passeren zal er steeds meer de woestijn in gereden worden en na de tweede stempelpost gaat het eerste echte zandgedeelte van de Dakar echt beginnen.

Tegen het einde van de etappe zullen de deels opgedroogde rivierbedden weer het decor van de route vormen, en zal de ondergrond ook steeds vaster worden, tot de finish in El Puesto. Tijd om rustig adem te halen is er niet, want net als gisteren zal de begroeiing een groot obstakel vormen.

Submitter:  Bron: FOK!sport