Van Basten: "Iniesta had nominatie verdiend"

Als het aan Marco van Basten had gelegen was Andrés Iniesta een van de genomineerden geweest voor de Gouden Bal, de prijs die maandagavond wordt uitgereikt aan de wereldvoetballer van het jaar. "Zijn overzicht, gevoel voor positie en de rust waarmee hij kan voetballen zijn uniek. In die zin is hij belangrijker voor een elftal dan pakweg Neymar of Luis Suárez. Op mijn lijstje staat Iniesta daar toch net boven", zei de assistent-bondscoach maandag op de website van de KNVB.

Van Basten is als oud-winnaar aanwezig bij de uitreiking in Zürich waar Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Neymar de kandidaten zijn. De Utrechter denkt als zovelen dat Messi de Gouden Bal in ontvangst zal nemen. "Hij kan alles, het grootste talent. Hij is in één woord fantastisch. Dribbelen, passen, scoren. Bovendien heeft hij een enorme hoeveelheid prijzen gewonnen met Barcelona vorig jaar, dus voor mij is hij de nummer één."

Van Basten won de Gouden Bal zelf in 1992. "Het is toch wel bijzonder dat je verkozen wordt tot de beste van de wereld. Voetbal is natuurlijk een teamsport maar individueel is deze prijs toch wel het hoogst haalbare."

Van Basten: Iniesta had nominatie verdiend
Van Basten: Iniesta had nominatie verdiend (Foto: ANP)