Kramer wint achtste Europese allroundtitel

Schaatser Sven Kramer heeft zondag bij de EK allround in Minsk voor de achtste keer de titel veroverd. De 29-jarige Fries verdedigde op de afsluitende 10.000 meter zijn leidende positie in het algemeen klassement met een degelijke race. Hij zegevierde in een tijd van 13.11,99.

De Belg Bart Swings, die op de 10.000 meter de tweede tijd reed (13.15,47), eindigde in de algemene rangschikking op de tweede plaats. Het was zijn eerste EK-medaille. Jan Blokhuijsen (derde op de 10.000 meter in 13.22,14) veroverde brons in de eindstand.

Kramer had zondag na zijn titelprolongatie bij de EK allround in Minsk een minder prettige mededeling voor de schaatsfans in Nederland. De 29-jarige publiekstrekker laat over twee weken de NK allround in Thialf (22-24 januari) schieten. Hij geeft de voorkeur aan een trainingskamp in Spanje met de wielrenners van zijn ploeg LottoNL-Jumbo. De achtvoudige Europese kampioen keert in principe eind januari terug op het ijs bij de wereldbeker in het Noorse Stavanger.

"Ik was graag voor de Nederlandse titel gegaan in Heerenveen'', liet Kramer zondag bij de NOS weten. "Maar dankzij mijn Europese titel hoef ik me bij de NK allround niet meer te plaatsen voor de WK allround begin maart in Berlijn. Daardoor verleg ik nu mijn focus naar de WK afstanden half februari in Rusland. Een trainingskamp met onze wielrenners in Spanje komt voor mij nu beter uit."

Jan Blokhuijsen, derde bij de EK, is ook al geplaatst voor de WK allround. De Europese kampioen van 2014 is wel van plan om bij de NK allround van start te gaan.

Kramer wint achtste Europese allroundtitel
Kramer wint achtste Europese allroundtitel (Foto: ANP)