Lauda koopt luchtvaartmaatschappij Amira Air

Je zou kunnen denken dat wanneer je veelvoudig miljonair bent, een internationale racelegende, er al eens een speelfilm over je gemaakt is en bovendien de pensioengerechtigde leeftijd reeds bent gepasseerd, je het onderhand wel eens rustiger aan zou kunnen doen. Zo niet Niki Lauda. De 66-jarige Oostenrijker lijkt, net als in zijn hoogtijdagen op het asfalt, geenszins van plan om gas terug te nemen. Lauda heeft namelijk de Weense vliegtuigmaatschappij Amira Air overgenomen.

"Eigenaar Ronny Pecik vroeg mij of ik interesse had," zegt Lauda bijna achteloos. "Dus ben ik daar eens naar gaan kijken." En zo kwam het kort voor kerst tot een deal. Amira Air beschikt momenteel over twaalf toestellen en ongeveer zeventig man personeel. Maar dat kan beter, vindt Lauda: "Ik wil het doorontwikkelen." Lauda is niet nieuw in de wereld van de luchtvaart. Eerder al bezat hij maatschappijen met illustere namen als Niki en Lauda Air. Of Amira Air ook een naamswijziging zal ondergaan weet Lauda nog niet. "Daar denk ik nog over na."

Net als dat Lauda's loopbaan in de racerij gekenmerkt werd door de horrorcrash tijdens de Duitse GP in 1976, is ook diens carrière in de luchtvaart voor altijd verbonden aan een groot ongeluk. Op 26 mei 1991 stortte een Boeing 767-300ER van Lauda Air neer boven Thailand. Alle 223 inzittenden kwamen daarbij om het leven.