Kramer en Wüst verdedigen allroundtitel in Minsk

Sven Kramer en Ireen Wüst beginnen zaterdag in Minsk als titelverdedigers aan de EK allround. Kramer won de Europese schaatstitel al zeven keer. Daarmee is de 29-jarige Fries recordhouder. Wüst staat op vier titels. Bij de vrouwen is de Duitse oud-schaatsster Gunda Niemann-Stirnemann nog altijd recordhouder met acht keer EK-goud.

Het is waarschijnlijk de laatste keer dat de EK allround in deze opzet wordt verreden. De internationale schaatsunie (ISU) nam in 2014 een voorstel aan om de 10.000 meter bij de mannen en de 5000 meter bij de vrouwen in te ruilen voor de 1000 meter. De ISU denkt daarmee de amusementswaarde van de EK te kunnen verhogen.

Om de echte allrounders nog een beetje tegemoet te komen, gaat de Nederlandse schaatsbond proberen om bij het congres in de zomer in Kroatië voor de mannen de 3000 meter op het programma te krijgen in plaats van de 1000 meter. Ook gaan er echter stemmen op om de EK allround alsnog in de oude stijl te handhaven, maar dan nog maar eens in de twee jaar te programmeren.

De EK beginnen zaterdag rond 13.00 uur Nederlandse tijd met de 500 meter voor vrouwen.

Kramer en Wüst verdedigen titel in Minsk
Kramer en Wüst verdedigen titel in Minsk (Foto: ANP)