Snyder: 'Batman v Superman-trailer is geen spoiler'

Nu Star Wars voor de meeste bioscoopbezoekers inmiddels achter de rug is, wordt het vooruit kijken naar wat Hollywood ons dit jaar brengt. Naast de herkansing voor Deadpool en het langverwachte Civil War, beiden gebaseerd op Marvel comics, heeft DC Comics dit jaar de grote helden-clash van het decennium in de aanbieding: Batman tegen Superman. Maar veel fans hebben al een tijdje het idee dat er niet zo veel verrassingen meer in de film kunnen zitten. Dat idee is onterecht, aldus regisseur Zack Snyder.

In de meest recente trailer voor Batman v Superman: Dawn of Justice is te zien hoe een confrontatie tussen Bruce en Clark lijkt te worden onderbroken door de intrede van een bekende DC-schurk en de verschijning van een derde grote held. Het wekt de indruk dat een groot deel van het verloop van de film daardoor al bekend is, maar volgens Snyder is niets minder waar.

"Ik heb het voordeel dat ik de film al ken," begint Snyder in een interview met MTV. "Het is cool dat fans denken dat het te veel is, en ik begrijp dat mensen niet te veel willen weten, maar er is nog heel veel dat ze niet weten. Er is veel van de film dat niet in de trailer zit."

Eerder gaf Snyder al aan dat de in de trailer zichtbare tegenstander voor het drietal niet de eindbaas van de film is. In het gesprek met MTV voegde Snyder eraan toe dat de trailer ook niet alles vertelt over de nieuwe Lex Luthor, zoals gespeeld door Jesse Eisenberg, waarvan wordt verwacht dat hij uiteindelijk de grote tegenstander van de World's Finest is. "In de trailer komt hij natuurlijk op een bepaalde manier over, maar in de film is hij wel een miljoen keer meer geraffineerd dan wat je in dertig seconden krijgt."

Volgens Snyder is het ook de bedoeling dat de trailer niet te veel weggeeft: "Dat is de lol ervan. Je gaat naar de film zodat je de context kunt zien en de diepte kunt begrijpen." Hij benadrukte dat hij zich bewust was van het (vermijden van) spoilers tijdens het maken van de trailer. "Je ontwerpt een film als een verhaal dat zich ontvouwt als je ernaar kijkt, zodat je van moment tot moment denkt 'Oh mijn God, wat gaat er nu gebeuren? Blijven ze leven? Gaan ze dood?' Je wilt die ervaring voor het publiek, zo veel mogelijk. Ik wil dat mensen de film zien zonder te veel te weten."

Op 24 maart weten we of Zack Snyder hetzelfde idee heeft over deze beleving als het grote publiek, wanneer Batman v Superman, met Henry Cavill, Ben Affleck, Gal Gadot en Jesse Eisenberg in de bioscopen te zien is.

Batman v Superman: Dawn of Justice: Batman in armor