FBI: Hitler gevlucht naar Tenerife, geen zelfmoord

Adolf Hitler heeft nooit zelfmoord gepleegd, maar vluchtte aan het einde van de Tweede Wereldoorlog naar Tenerife. Deze bizarre conclusie trekt onderzoeker John Cencich na het doorspitten van onlangs vrijgegegeven FBI-documenten.

De Amerikaanse inlichtingendienst heeft onlangs de documenten rond de dood van de dictator vrijgegeven. Dit leek Cencich een gepast moment om het zevenhonderd pagina's tellende dossier uit te pluizen. En niet voor niets, zo blijkt.

Altijd werd aangenomen dat Hitler in zijn geheime bunker te Berlijn samen met zijn partner Eva Braun zelfmoord had gepleegd. Op 30 april 1945 nam het stel een pil met kaliumcyanide waarna de Führer ook nog eens een kogel door zijn kop joeg. Het lijkt er nu echter op dat de geschiedenisboeken kunnen worden herschreven.

Uit de documenten blijkt dat de Russische troepen die Hitler hadden gevonden, al hadden opgemerkt dat het gevonden lichaam een stuk korter was dan dat van Hitler zelf. Ook de schedel met het 'fatale' kogelgat bleek kleiner dan de kop van Adolf. "Wij weten uit bewijsstukken dat zowel Hitler als Braun een dubbelganger had die destijds ook werd ingezet. Dit zou het ideale moment zijn geweest hiervan gebruik te maken", aldus Cencich.

Ook het feit dat Hitlers lijk was verdwenen voor Britse en Amerikaanse troepen het konden onderzoeken vindt de onderzoeker verdacht. Uit het dossier blijkt tevens dat er geheime tunnels zijn gevonden die van de bunker naar vliegveld Tempelhof leidden. Alle bewijzen duiden er nu op dat Hitler en Eva Braun zo per vliegtuig zijn gevlucht naar het Canarische Eiland Tenerife, om vervolgens in Argentinië te worden omringd door aanhangers van het naziregime.

Hitlers documentHet bewuste document