Vijfde plaats Koolen bij de quads

Kees Koolen heeft in de vijde etappe van de Dakar Rally een mooie vijfde plaats behaald bij de quads. De Nederlander had aan de streep in Uyuni uiteindelijk ruim drie minuten achterstand op dagwinnaar Alexis Hernandez.

De quads hadden het zwaar in het 327 kilometer lange tweede deel van de marathonetappe. Koolen kende een uitstekende dag, maar dat kon niet van een aantal favorieten gezegd worden. Rafal Sonik, de winnaar van vorig jaar, viel uit met motorische problemen. Ook Ignacio Casale had pech met zijn quad en leverde ruim een uur in op Hernandez. Marcelo Medeiros, de nummer twee in het klassement, viel al vroeg in de etappe en moest me een sleutelbeenbreuk opgeven.

Achter Hernandez werd vandaag op ruim een minuut achterstand Brian Baragwanath verrassend tweede. De Zuid-Afrikaan was als 41e gestart. Plek drie op bijna twee minuten was voor de Argentijn Alejandro Patronelli, voor de Rus Sergei Karyakin. Bastiaan Nijen Twilhaar werd twintigste met 45 minuten achterstand.

In het klassement leidt Hernandez nu met 48 seconden voorsprong op Patronelli. Karyakin staat op ruim acht minuten derde, voor Marcos Patronelli. Koolen is met plek acht beste Nederlander op ruim 29 minuten. Nijen Twilhaar is met ruim twee uur achterstand 21e.