Dakar etappe 5: San Salvador de Jujuy - Uyuni

De vierde etappe vormde gisteren de eerste echte uitputtingsslag van de Dakar. De hoogte maakte het zowel mens als machine een lastige etappe, maar het ergste moet nog komen. In het tweede deel van de marathonetappe moet er opnieuw gelet worden op de banden, maar de deelnemers moeten ook letten op hun eigen lichamen: de grensovergang van Bolivia luidt niet alleen het begin van de 327km lange special stage in, maar vormt ook het begin van een aprupte klim naar maarliefst 4600m!

De start van de special stage ligt - net als de finish - op 4000m hoogte, 24km vanaf de grens. Een rustige start is er niet bij, al direct na het verlaten van de verharde autoweg loopt de route de bergen in. Allereerst zal er weinig hoogteverschil zijn, het is vooral de omgeving die steeds verder de lucht in gaat. De vele haarspeltbochten tussen de bergen zullen naast de vele puntige stenen zeker een grote uitdaging vormen. Er is weinig ruimte voor fouten, tot eindelijk de eerste stempelpost ten noordoosten van de stad Tupiza bereikt wordt, hier is alles tijdelijk een stuk vlakker.

Om maar aan te geven hoe lastig het wordt vanaf de eerste stempelpost: zelfs met de satellietbeelden van Google Earth kan uw redacteur met geen mogelijkheid een duidelijke route spotten. Tot nu toe is er vooral gedaald, de stempelpost ligt op 3500m hoogte, maar daar komt abrupt een einde aan, want binnen een kleine twintig kilometer mag er maarliefst een kilometer geklommen worden, een stijging van gemiddeld 5%. Ook is de route alles behalve recht, de afstand tussen de eerste en tweede stempelpost bedraagt hemelsbreed slechts 30km, maar de afstand die de deelnemers af moeten leggen is ruim drie keer zo groot.

Bijna de complete special stage zal uit dit soort wegen bestaan
Bijna de complete special stage zal uit dit soort wegen bestaan

De tweede stempelpost ligt zoals eerder vermeld op een kleine 30km van de eerste, ten noorden van de stad Tupiza. Ook vanaf hier is het nog niet gedaan met de verradelijke bergpassen, maar er wordt niet veel meer geklommen. De route wordt ook steeds rechter en na slechts 30km worden de bergen ingeruild voor de vlakkere toendra, maar niet voor een kort bezoek aan de 5805m hoge berg Cerro Tazna.

De eerste motoren zijn om 12:15 van start gegaan. De quads volgen om 13:23, de auto's om 14:54 en de trucks om 17:12. De etappe zal rond de vier uur duren.

Voor meer informatie over de Dakar Rally, zie deze rallygids
Voor vragen, discussie en het laatste nieuws, zie het sportforum of het autoforum