Petitie: 'noem nieuw element Lemmium'

De chemiewereld had afgelopen week groot nieuws te melden: er zijn vier nieuwe elementen toegevoegd aan de beroemde tafel van Mendelejev. De nieuwe elementen hebben nog geen naam. Metalfans weten wel een oplossing. In een online petitie pleiten ze voor Lemmium, vernoemd naar de overleden Motörhead-zanger Lemmy Kilmister.

Dat het bestaan van de vier elementen werd aangetoond, was groot scheikundig nieuws. De elementen 113, 115, 117 en 118 staat op de zevende rij van het periodiek systeem. De elementen komen niet voor in de natuur. Het zijn synthetische elementen die alleen in een laboratorium kunnen worden geproduceerd, schrijft het AD. Omdat ze al na enkele seconden afbreken, bleek het bijzonder moeilijk om hun bestaan te bevestigen.

De al eerder ontdekte elementen hadden een voorlopige werknaam. Zo heet element 113 voorlopig Ununtrium (Uut), element 115 heet Ununpentium (Uup), nummer 117 Ununseptium (Uus) en 118 Ununoctium (Uuo). Maar ze moeten nu een definitieve naam krijgen.

Petitie
Elementen 113 en 115 vallen in de reeks van hoofdgroepmetalen. Kortom: een metaalsoort die om een naam verlegen zit. Dat trok de aandacht van metalfans. Op de website Change.org zijn ze een petitie gestart om een van de elementen te vernoemen naar Lemmy Kilmister, de zanger van Motörhead die op 28 december is overleden.

De initiatiefnemers richten hun petitie aan de International Union of Pure and Applied Chemistry, die bevoegd is om de benamingen toe te kennen. De petitie stelt Lemmium als naam voor. 'Lemmy was een kracht van de natuur en de echte essentie van zware metalen', stelt de petitie. De steunbetuigingen stromen binnen. Donderdag aan het eind van de ochtend was de petitie al bijna 75.000 keer getekend.

Lemmy Kilmister
Lemmy Kilmister overleed eind december op 70-jarige leeftijd.