Laatste kunstje Kramer op EK oude stijl

Het is heel goed mogelijk dat Sven Kramer zaterdag in Minsk aan zijn laatste EK allround begint in zijn rijke schaatscarrière. Vanaf 2017 staat er bij dit toernooi geen 10.000 meter meer op het programma en dat vindt de zevenvoudige recordkampioen maar niks. "Ik ben en blijft een voorstander van de grote vierkamp", zegt de 29-jarige Fries, nog altijd specialist op de lange afstanden. "Als de internationale schaatsunie ISU de opzet wil veranderen, moeten ze dat lekker doen, maar of ik dan nog meedoe, is de vraag."

Zoals de zaken er nu voorstaan, wordt de 10.000 meter bij de EK allround vanaf volgend jaar ingeruild voor de 1000 meter. "Daarmee wordt het toernooi een veredelde sprintwedstrijd", schampert Kramer. De Nederlandse schaatsbond KNSB heeft echter een voorstel bij de ISU ingediend om de 3000 meter in plaats van de 1000 meter toe te voegen aan het EK-schema. Daarmee zouden erkende allrounders als Kramer alsnog enige compensatie krijgen voor het wegvallen van de 10.000 meter. Over het plan van de KNSB valt in juni tijdens het zomercongres van de ISU in Kroatië een beslissing.

"Ik zal er niet wakker van liggen", merkt Kramer laconiek op. "De laatste jaren van mijn schaatsloopbaan zullen echt niet afhangen van het EK allround. De komende twee seizoenen staan sowieso volledig in het teken van de Olympische Spelen van 2018. Ik kies voor de beste route naar Zuid-Korea en als het EK daarin past, kan ik eventueel meedoen, anders zeker niet."

Betere voorbereiding

Kramer heeft evenals de andere twee Nederlandse deelnemers Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries een andere aanloop naar de EK allround gehad dan in voorgaande jaren. "Normaal reden we eind december het NK allround", legt de kopman van Team LottoNL-Jumbo uit. "Dat was een betere voorbereiding dan de NK afstanden die we nu hebben afgewerkt. Ach, het heeft allebei voor- en nadelen. Voor de WK afstanden half februari in Rusland is deze opzet misschien weer wat gunstiger."

Kramer, die in Thialf de Nederlandse titels op de 5000 en 10.000 meter veroverde, heeft dit seizoen op de 500 meter en 1500 meter nog weinig tot niets laten zien. "Als het echt moet, lukt het vaak wel bij mij. Daar houd ik mij aan vast. Om mannen als Bart Swings, Sverre Lunde Pedersen en Denis Joeskov van het lijf te houden, heb ik in Minsk zeker een sterke 1500 meter nodig. Die afstand loopt nog steeds niet zoals ik graag zou willen. Ik heb er een haatliefde-verhouding mee. Het is eerder frustrerend dan dat het leuk is. Geef mij de 5 en de 10 kilometer maar."

Laatste kunstje Kramer op EK oude stijl
Laatste kunstje Kramer op EK oude stijl (Foto: ANP)