Indiër (15) vernietigt 117 jaar oud cricketwereldrecord

De Indiase cricketer Pranav Dhanawade heeft dinsdag een plekje in de legendes van zijn sport verworven. Tijdens een wedstrijd in India sloeg hij maar liefst 1009 'runs' binnen, waarmee hij het oude wereldrecord aan gort sloeg. Dat stond sinds 1899 op naam van de 13-jarige schooljongen AEJ Collins uit Engeland, die tot 'slechts' 628 runs kwam. Opvallend is dat Dhanawade pas 15 jaar is: hij kwam tot zijn nu al legendarische score tijdens de wedstrijd van zijn KC Ghandi School tegen de Arya Gurukul School onder auspiciën van de cricketbond van Mumbai en dus een officiële wedstrijd.

Dhanawade haalde het cricketnieuws al op maandag, tijdens de eerste dag van de wedstrijd. Hij verbrak het stokoude record van Collins door op de eerste dag tot 652 runs te komen, maar ging dinsdag vrolijk verder. Tegen lunchtijd stond de tiener al op een score van 921 runs, waar er na het middageten nog eens 88 bij zouden komen. 

In het cricketgekke land haalt de schooljongen inmiddels overal de voorpagina's. "Pranav krijgt non-stop telefoontjes van familieleden, maar vooral ook van de media", aldus vader Prashant tegen de Hindustan Times. De tuktukbestuurder was maandag aan het werk toen hij plotseling opgeroepen werd naar het cricketveld te komen. "Ik kreeg ineens allemaal telefoontjes van andere ouders die zeiden dat ik écht naar de wedstrijd moest komen. Toen ik er aankwam ging Pranav net door de grens van 300."

De schooljongen zelf kreeg vanaf dat moment pas een beetje een idee over een record, maar nog niet de hoogste mondiale score ooit. "Nadat ik de 300 haalde zei mijn coach dat ik door moest spelen. Het wereldrecord kende ik niet, maar we hadden het Indiase record in gedachten", waarmee hij doelde op de 546 runs die Prithvi Shaw in 2013 liet noteren. "Mijn hoogste score tot nu toe was 152", aldus de scholier die zich ook voorbereidt op zijn examens. Zijn coach, Harish Sharma, zag overigens dat een patroon doorbroken werd: "Heel vaak haalt Pranav de 40-50 runs, maar daarna gooit hij het gewoon weg. Vandaag bleef hij doorstomen en zorgde hij dat we wel wat extra aandacht kregen voor hem."

Overigens wordt Dhanawade - in elk geval tot nu toe - niet gezien als supertalent. Hij haalde het niet om voor de onder 14- en onder 16-teams van Mumbai te spelen, maar heeft zijn zinnen nu gezet om voor het onder 19-team uit te komen.