Dakar 2016 Etappe 1: Rosario - Villa Carlos Paz

De proloog was gisteren al, maar vandaag gaat de Dakar dan echt van start. De deelnemers gaan van start in Rosario, van daar is het 345km tot het dorp Carnerillo, de startplaats van de special stage. De special stage is 258km voor de auto's en trucks en 244km voor de quads en bikes, en loopt van Carnerillo via de Rio Segundo naar het dorp Despeñaderos.

Een groot deel van de dag zullen de deelnemers onderweg zijn vanaf het bivak in Rosario naar het startpunt in Carnerillo. Carnerillo is een klein, tweeduizend inwoners-tellend dorpje in de provincie Córdoba. Het dorpje zelf wordt niet aangedaan, het benzinestation vlak voor het dorp is het laatste wat de deelnemers zien voor er rechtsaf het zand op wordt gestuurd.

Het eerste deel van de special stage zal net zoals de proloog van gisteren bestaan uit een zandpad tussen landbouwland, geen enorm grote uitdaging. De eerste waypoint ligt op slechts 20km afstand vanaf het beginpunt, wat al een kleine navigatie-uitdaging vormt. Spoeding na deze waypoint wordt de autoweg RN36 overgestoken en wordt koers gezet richting de Embalseese meren.

Het uitzicht over de meren
Het uitzicht over de meren

Vlak voor de meren wordt het landschap ruwer; de wegen gaan meer slingeren en het reliëf neemt toe. Vlak voor dit ruwere terrein zal het tweede en laatste checkpoint liggen. De uitdaging wordt groter naarmate de coureurs dichter bij de meren komen door de toenemende begroeiing en het afnemen van het zicht. Uiteindelijk steken de deelnemers de Rio Grande over, vlak naast een grote stuwdam die het landschap domineert. Deze stuwdam is één van de velen in dit gebied, dat grotendeels bestaat uit de ontstane stuwmeren.

Het uitzicht vanaf de stuwdam over de route
Het uitzicht vanaf de stuwdam over de route

Na de meren passeren de deelnemers het 400 koppen tellende gehucht Amboy, en wordt de hoofdweg 23 ingeruild voor de smallere zandweggetjes, welke de verder de bergen in gaan. De route wordt hier opgeplitst voor de verschillende voertuigen, zodat er geen gevaarlijke inhaalacties kunnen ontstaan. De routes komen weer samen vlak voor de Rio Segundo, waarlangs de deelnemers gezamelijk over de bergen richting het eindpunt gaan.

De eerste motoren zouden oorspronkelijk om 12.00 starten aan de special stage, maar door slecht weer is deze start uitgesteld tot 13.00. De eerste quads zullen met deze vertraging om 14.04 vertrekken, de auto's om 16.18 en de trucks vertrekken om 18.35. De verwachting is dat de eerste deelnemers rond 16.00 aan de finish komen, en de laatste trucks rond 23.30.

Voor meer informatie over de Dakar-rally, zie de FOK!sport rallygids.
Voor vragen, discussie en het laatste nieuws over etappe 1, zie het forumtopic.