WK Darts: Lewis stopt comeback Van Barneveld en is eerste finalist

Adrian Lewis is de eerste finalist op het wereldkampioenschap darts. De tweevoudig wereldkampioen gooide Raymond van Barneveld naar huis. Het werd 6-3. Jackpot treft in de finale titelverdediger Gary Anderson of Jelle Klaasen. 

Lewis begon voortvarend en won de eerste vijf legs van de wedstrijd voordat Van Barneveld zijn eerste leg kon pakken. De Hagenaar leek helemaal terug te komen met een 161-break, maar een 100-finish met tweemaal tops van Lewis zorgde ervoor dat de Engelsman 2-0 voor kwam in sets. 

Één break voor Lewis was voldoende om de derde set met 3-0 om ook 3-0 in sets voor te staan. Van Barneveld opende set vier met een 161-finish, waarop Lewis dat beantwoordde met een 116-finish. Het werd 2-2. Lewis op 140 en liet tops over. Van Barneveld moest 101 uitgooien om toch een set te pakken, maar deed dat niet. In de herkansing was de dubbel twintig van Lewis direct raak en kwam op 4-0. 

In set vijf opende Van Barneveld met een break, maar een leg later maakte Lewis die break ongedaan. Barney kon Lewis niet onder druk zetten, de tripels vielen niet, waar Lewis deze wel raakten. Met 3-1 werd het 5-0 voor Lewis. Van Barneveld redde nog de eer door de zesde set met 3-1 te winnen. 

Na veel gepruts van Lewis kon Van Barneveld set zeven openen met een break. Het werd 2-0, maar Lewis kwam ijzersterk terug tot 2-2. Ook in deze set kon Barney de tripels niet vinden. Lewis zat het even ook niet mee en Van Barneveld gooide 134 uit om zijn tweede set op rij te pakken. Het viel ineens bij Van Barneveld. Met 116 en een 110-finish werd het 2-0, Lewis kwam sterk terug en sleepte er een vijfde leg uit. Het vertrouwen nam toe en Van Barneveld en hij pakte zijn derde set op een rij (5-3). 

De comeback van Van Barneveld kreeg geen vervolg. Met 3-1 ging de negende set naar Lewis en trok de partij met 6-3 naar zich toe. Jackpot staat na de wereldtitels in 2011 en 2012 voor de derde keer in de finale. Van Barneveld kwam te laat op stooom en net zoals vorig jaar is daarmee de halve finale het eindstation. 

Adrian Lewis staat voor de derde keer in de finale. (PRO SHOTS/Action Images)
Adrian Lewis staat voor de derde keer in de finale. (PRO SHOTS/Action Images)