Van Zweden wil Van Gaal laatste zetje geven

John van Zweden ruikt bloed. De Hagenaar gaat zaterdag met Swansea City, de club waarvan hij een van de eigenaren is, op bezoek bij het dolende Manchester United van Louis van Gaal. "Als hij weer van ons verliest, kan het weleens einde verhaal zijn voor Louis. Ik hoop dat hij een vreselijke draai om zijn oren krijgt", zegt de altijd uitgesproken 'behangkoning' uit Den Haag lachend. "Niet zozeer omdat hij dan wellicht zijn baantje verliest, maar omdat wij de punten ook hard nodig hebben. Dat kan niemand mij kwalijk nemen, toch?"

Van Zweden en Van Gaal zijn op z'n zachtst gezegd geen vrienden. De ondernemer uit Den Haag, die bijna vijftien jaar geleden met een aantal andere geldschieters Swansea City redde van de ondergang, laat zich geregeld in weinig vleiende bewoordingen uit over de Amsterdamse trainer van ManUnited. "Ik heb respect voor de voetbaltrainer Van Gaal, want hij heeft wel het een en ander bewezen in het verleden. Maar met de persoon Van Gaal heb ik een stuk minder. Zijn manier van werken ligt me ook niet. Hij koopt elftallen bij elkaar en zet het dan meestal goed neer. Alleen nu bij Manchester niet."

Matig

De mede-eigenaar van Swansea City wijst vol bravoure op de laatste duels met ManUnited. "We hebben drie keer tegen Van Gaal gespeeld en drie keer verdiend gewonnen, allemaal met 2-1. Drie keer mocht hij nog in zijn handen knijpen met die uitslag. Van Gaal heeft gewoon een matig ploegje." Lachend: "iedereen die een gokje wil wagen voor de wedstrijd van zaterdag, adviseer ik om op 1-2 in te zetten".

De kans is vrij groot dat Van Zweden en Van Gaal elkaar zaterdag op Old Trafford tegenkomen. De Hagenaar schuift voor de wedstrijd aan bij het diner met de bestuursleden van beide clubs. "Daarbij komt de manager ook altijd even binnenlopen. De vorige keer zei hij niets tegen mij." Van Zweden raakte in februari in opspraak toen hij rond de thuiswedstrijd van zijn club in Wales tegen Manchester United op televisie lelijke dingen riep over Van Gaal. Hij werd daarvoor zelfs op de vingers getikt door de leiding van de 'Swans'.

"Daar heb ik wel van geleerd. Als we zaterdag verliezen, zal ik Louis een hand geven. Als we wéér winnen, zoek ik hem maar niet op. Dan zet ik alleen op Twitter wel wat leuke dingetjes", aldus Van Zweden, weer gevolgd door een bulderende lach. "Ach, weet je: ik gun Louis alles. Maar ook een nederlaag zaterdag tegen ons."

Van Zweden wil Van Gaal laatste zetje geven
Van Zweden wil Van Gaal laatste zetje geven (Foto: ANP)