Samsom: 200.000 vluchtelingen kunnen we aan

Nederland is in staat om 200.000 vluchtelingen op te vangen, bijna vier keer zoveel als er in 2015 arriveerden. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom in een interview met het Nederlands Dagblad.

Samsom noemt dat aantal 'op een bevolking van zeventien miljoen mensen een overzichtelijke hoeveelheid'. Hij is er 'hoopvol' over dat de vluchtelingenstroom naar Europa onder controle is te krijgen. 'Maar we hebben niet alles in de hand. Er zijn zes miljoen Syriërs die niet meer in hun eigen huis wonen, maar nog wel in Syrië. Als ook zij besluiten hun heil elders te gaan zoeken, is elke beheersbaarheid verdwenen.'

In het interview zegt Samsom ook dat hij na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 desnoods uit de politiek vertrekt, als zijn partij zich niet herstelt van de huidige, slechte peilingen. 'Als de kiezers straks zeggen: 'we vonden het niks'... prima. Dan maak je een buiging, stap je van het podium, en gaat een ander het doen. De kiezer krijgt altijd gelijk. Het enige slachtoffer zou ikzelf zijn, of een paar andere politici. Als dat het grootste offer is dat gebracht moet worden, dan is dat op te brengen', aldus de PvdA-leider.

Samsom: 200.000 vluchtelingen kunnen we aan
Samsom: 200.000 vluchtelingen kunnen we aan (Foto: ANP)