Pataki maakt einde aan presidentskandidatuur

Opnieuw heeft een Amerikaanse presidentskandidaat zich teruggetrokken. Dit keer gaat het om oud-gouverneur George Pataki van de staat New York. Volgens de krant The Boston Globe heeft de 69-jarige Republikein dinsdagmiddag (lokale tijd) aan zijn aanhangers in New Hampshire laten weten dat hij zijn campagne staakt.

Een woordvoerder van Pataki wilde het nieuws aanvankelijk nog niet bevestigen, maar in de loop van dinsdagavond verscheen een 'speciale mededeling' van de oud-gouverneur van New York (1995 tot en met 2006). Hij vertrouwt erop dat Amerikanen de juiste persoon tot president verkiezen; iemand die mensen weet te verbinden.

Pataki kondigde zijn kandidatuur in mei van dit jaar aan. Toen zei hij nog dat het 'een hele zware klim tegen een steile berg' zou worden, maar 'dat heeft me in het verleden ook niet tegengehouden.' In de laatste peilingen onder Republikeinen in New Hampshire, waar Pataki het grootste deel van de tijd campagne voerde, kreeg de kandidaat 0 procent van de stemmen. Ook in nationale peilingen scoorde hij nauwelijks.

Volgens The Boston Globe lukte het de oud-gouverneur niet om voldoende geld voor zijn campagne bij elkaar te krijgen. Daarnaast heeft hij nooit meegedaan aan de grote debatten, maar moest hij genoegen nemen met debatten tussen kandidaten die laag scoorden in de peilingen. Dat zijn televisieoptredens waar minder kijkers op afstemmen.

De keuze van Pataki om te stoppen volgt op het besluit van de Republikeinse senator Lindsey Graham die vorige week bekend maakte zijn campagne voor het presidentschap te staken. Eerder staakten Scott Walker, Rick Perry en Bobby Jindal al de strijd. Er zijn nu nog twaalf Republikeinse kandidaten over.

Pataki maakt einde aan presidentskandidatuur
Pataki maakt einde aan presidentskandidatuur (Foto: ANP)