Ouders willen dat hun kinderen worden beveiligd tijdens fietsrondje langs azc

De gemeente Loon op Zand zwicht voor de angst tegen asielzoekers, en gebruikt het onderbuikgevoel in plaats van het verstand. Er worden namelijk 'beveiligers' ingezet op een deel van een fietsroute van kinderen in het speciaal onderwijs die langs een asielzoekerscentrum fietsen.

De kinderen uit Loon op Zand passeren tijdens hun dagelijkse fietsrondje naar Waalwijk vakantiepark Droomgaard in buurgemeente Kaatsheuvel. De kinderen zitten in het speciaal onderwijs en de ouders zijn ongerust dat hun troetelbeertjes worden lastig gevallen door de asielzoekers. De 'beveiliging' zou bestaan uit ongewapende vrijwilligers.

Wil Ligtenberg, wethouder in Loon op Zand, zegt dat de opvang van vluchtelingen veilig is, maar dat ouders daarvan nog moeten worden overtuigd. "We hebben weinig tijd gehad om de komst van de noodopvang voor te bereiden. Toen we een informatieavond hielden, was er een groep ouders die zich zorgen maakt over hun kinderen die langs de opvang naar school moeten fietsen."

Het gaat om een groep van zo'n zestig kids met 'een rugzakje', ze hebben volgens de wethouder behoefte aan structuur en regelmaat. De fietsroute veranderen en het azc dus mijden is geen optie. De wethouder zelf benadrukt dat het veilig is om de kinderen langs het azc te laten fietsen, het zijn de ouders die daar anders over denken. Daarom fietsen er ongewapende vrijwilligers mee om het gevoel van onveiligheid weg te nemen. "We zullen in het vervolg ervoor zorgen dat mensen eerst kennis maken met de vluchtelingen die worden opgevangen, zodat het gevoel van onveiligheid weg wordt genomen. Daar is nu geen tijd voor."

Vluchtelingenwerk Nederland is not amused en noemt het 'een verkeerd signaal naar de rest van Nederland'. "Je komt op deze manier tegemoet aan de angsten van ouders. Daarmee bevestig je die angsten, terwijl je juist moet uitleggen waarom die angsten niet terecht zijn. Daar is de overheid voor bedoeld", zo zegt Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk. Statistisch gezien worden er in Nederland meer vluchtelingen lastig gevallen door boze burgers dan andersom.

"Angsten moeten een plek krijgen, maar ga daarover met mensen in gesprek. Probeer op die manier de zorgen weg te nemen. Dat gebeurt op andere plekken ook. Je moet het er goed met de ouders over hebben", zegt van der Linden. 

De wethouder is zich daar wel van bewust. "Daarom benadruk ik ook dat het niet onveilig is. Het gaat om een afweging van belangen. We hebben gekozen voor de opvang. We kiezen nu ook voor het belang van de kinderen. Ik had liever gehad dat mensen al overtuigd waren van het feit dat het veilig is. Maar dat is helaas niet zo. En dat onveiligheidsgevoel willen we weg nemen."

De vluchtelingen komen een dezer dagen naar Kaatsheuvel. De opvang is tijdelijk, tot 1 april 2016. De vrijwilligers fietsen dus drie maanden met de kinderen mee naar school. "Mochten ouders en kinderen eerder al het idee hebben dat het veilig is, dan kunnen de vrijwilligers natuurlijk thuis blijven", aldus wethouder Ligtenberg.