Darwingame: de kaneeluitdaging

Uit de Verenigde Staten van Amerika waait een nieuw trend voor jeugdigen die zich vervelen over via YouTube. Het gaat hier om de kaneeluitdaging (cinnamon challenge). De uitdaging bestaat er uit om een (forse) hap kaneelpoeder zonder iets te drinken door te slikken. Het kaneelpoeder zorgt voor een snelle uitdroging van mondholte en keel wat het doorslikken levensgevaarlijk maakt, bericht RTL Nieuws.

Dit heeft de 13-jarige Germain Kukkupessy aan den lijve ondervonden toen hij met enkele vriendjes de uitdaging aanging. Een hoestreflex zorgde er voor dat het kaneelpoeder in zijn longen kwam die daardoor nauwelijks meer functioneerden. Binnen enkele momenten valt het kereltje om en loopt blauw aan.

Dankzij het snelle handelen door een van de meisjes in het groepje darwinisten heeft Germain het ternauwernood overleefd. Zij heeft de ouders van de jongen erbij gehaald en de vader begon direct met reanimeren. De direct gewaarschuwde hulpdiensten waren binnen vijf minuten ter plaatse en dienden het mannetje een shot adrenaline toe wat de zuurstoftoevoer weer enigszins herstelde. Daarna ging hij met grote spoed naar de intensive care.

Dit gebeurde vorige week 22 december om halfvier in de middag. Na enige dagen in coma te hebben gelegen is hij nu weer ontwaakt maar kan nog niet lopen en praten gaat hem ook moeilijk af. Onderzoek moet gaan uitwijzen of en hoeveel hersenletsel het mannetje heeft overgehouden aan deze zelfmoord trend.

De ouders van het ventje willen dan ook iedereen waarschuwen om op te letten wat het kroost uitspookt op internet. “De afgelopen dagen waren afschuwelijk. Die onzekerheid; het is niet te beschrijven. Dat ventje daar zo te zien liggen op de intensive care.....het was een vreselijke nachtmerrie.” zeggen de ouders.


Nederlandse darwiniste Nina.