Ter Mors pakt goud bij rentree op schaatsmijl

Jorien ter Mors heeft zondag bij de NK afstanden in Heerenveen titel op de 1500 meter veroverd. De olympisch schaatskampioen op deze afstand zegevierde in een tijd van 1.55,56. De rijdster van Team AfterPay onttoonde Ireen Wüst, die met een tijd van 1.56,82 op de tweede plaats eindigde. Het brons ging naar Marrit Leenstra, die op 1.57,68 uitkwam.

Leenstra was op de schaatsmijl al in het bezit van een ticket voor de WK afstanden half februari in Rusland. De andere twee startbewijzen gingen naar Ter Mors en Wüst. De laatste behaalde zondag haar eerste succesje in dit seizoen. De viervoudig olympisch kampioene wist zich onder meer door fysieke klachten bijna twee maanden geleden niet te plaatsen voor de eerste vier wereldbekers. Wüst kreeg pas afgelopen week zekerheid over een hoofdsponsor voor haar nieuwe ploeg. Mede daardoor kon ze vol goede moed van start gaan in het uitverkochte Thialf.

Met haar zilveren medaille, die ze juichend begroette, nam Wüst tevens een stevige optie op een startbewijs voor de EK allround in Minsk (9-10 januari). De eerste drie van een gecombineerd klassement bij de NK (1500 en 3000 meter) verdienen een EK-ticket.

Sochi

Ter Mors reed pas haar eerste officiële 1500 meter sinds haar gouden olympische race bij Sochi 2014. Vorig seizoen kwam de Twente schaatsster, die in het shorttrack eveneens succesvol is, door onder meer fysieke overbelasting niet in actie. Deze winter kiest ze zorgvuldig haar wedstrijden uit om niet tegen dezelfde problemen aan te lopen.

Voor Ter Mors was het haar tweede Nederlandse titel op de 1500 meter, na haar primeur twee seizoenen geleden.

Ter Mors pakt goud, zilver voor Wüst
Ter Mors pakt goud, zilver voor Wüst (Foto: ANP)