Rijsselberghe foetert over smerig Rio-water

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe is het zat. Deze zomer moet hij zijn olympische titel verdedigen in "walgelijk en gevaarlijk" water, schrijft hij donderdag na zijn zege in de Copa Brasil de Vela. "Vaak had ik plastic aan mijn vin. Mijn trainingspartner overkwam dit dertien keer in één race. We moeten terugvaren tijdens de race om dit drijvend vuil van onze surfborden af te krijgen."

"Hoe zou dat zijn tijdens de Spelen? Windsurfers en zeilers die terugvaren om een race te winnen. Dit is wat gaat gebeuren als niemand bereid is drastische maatregelen te nemen om deze voortdurende vervuiling van lokale wateren te veranderen", meldt hij onomwonden. De waterkwaliteit in de baai van Guanabara, waar de olympische zeilers zullen strijden om eremetaal, is al langer een probleem. Er wordt regelmatig geklaagd, maar de oplossing lijkt nog niet gevonden.

"In Guanabara Bay is het echt een probleem. Daar kan je zeer slechte dagen hebben", zei Maurits Hendriks, technisch directeur bij sportkoepel NOC*NSF afgelopen zomer al. De koepel houdt de waterkwaliteit zelf in de gaten.

Alarmbellen

Van Rijsselberghe heeft de smerigheid van het olympische zeilwater nu aan den lijve ondervonden. "Niemand heeft iets gedaan. Alle alarmbellen gingen af, maar niets is veranderd. De Baai van Guanabara bevat zo veel plastic tassen dat de wereldpopulatie er kerstinkopen mee kan. Een lid van onze trainersstaf moest bijna braken toen hij de olympische haven binnenvoer. Puur rioolwater."

"Misschien won ik omdat ik de kleinste hoeveelheid vuilnis aan mijn vin had", zegt hij over de winst van vorige week. "Terugkijken op een zege in plastic soep verschaft me geen enkele vreugde."

Rijsselberghe foetert over smerig Rio-water
Rijsselberghe foetert over smerig Rio-water (Foto: ANP)