EU-commissie waarschuwt Polen

De Europese Commissie heeft Polen gewaarschuwd voor uitholling van de rechtsstaat. In een brief ondertekend door vice-voorzitter Frans Timmermans vraagt de commissie een nieuwe wet te herzien die de macht en onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof indamt.

De wet is ingediend door de partij PiS (Recht en Gerechtigheid) die sinds oktober aan de macht is in Polen. Het parlement keurde de wet dinsdag goed, maar de senaat moet zich er nog over uitspreken. In de nieuwe wet staat onder meer dat het Grondwettelijk Hof niet langer als controleorgaan voor de regering zal dienen.

De Europese Commissie vraagt in de brief om de wet niet aan te nemen 'of minstens te wachten met de uitvoering ervan tot alle kwesties in verband met de impact van de onafhankelijkheid en het functioneren van het Hof volledig zijn onderzocht', luidt het in de brief.

De Poolse regering is niet blij met de Europese bemoeienis en stelt dat de Europese Commissie mogelijk is beïnvloed door de oppositie in Polen. De minister van Justitie liet weten Timmermans graag uitleg te geven over de wet.

EU-commissie waarschuwt Polen
EU-commissie waarschuwt Polen (Foto: ANP)