Vader Bianchi wil schuldigen laten boeten

Philippe Bianchi, vader van de overleden Formule 1-coureur Jules, is vastbesloten juridische stappen te ondernemen tegen de mensen die verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn zoon. Jules crashte in oktober 2014 tijdens een regenachtige Grand Prix van Japan. Op het circuit van Suzuka glibberde de Marussia van de baan en schoot onder een shovel door, die daar stond om het wrak van de gecrashte Adrian Sutil weg te halen. Bianchi stierf afgelopen zomer na een negen maanden durende coma.

Naar aanleiding van de fatale gebeurtenissen stelde de FIA een onderzoek in naar de oorzaak van het drama, en kwam tot de conclusie dat Bianchi zelf de schuldige was. De jonge Fransman zou, ondanks de gele vlaggen, te hard hebben gereden. Met die conclusie is het vader Bianchi het absoluut niet eens. "Die conclusie is ronduit schokkend," fulmineert Bianchi tegen het Franse AutoHebdo. "De mensen die het onderzoek deden waren dezelfde als de mensen die onderzocht werden. Dat is belangenverstrengeling."

"Ik zei het eerder al eens en ik zeg het nu nogmaals: als er mensen schuldig zijn aan het ongeval van mijn zoon, dan zullen zij daarvoor moeten boeten op welke manier dan ook. Laat dat luid en duidelijk zijn. Ik heb mijn zoon verloren en ik zal hem nooit meer terug krijgen. Het enige dat ik nog te verliezen heb is mijn herinnering aan hem en het respect dat er voor hem is. Ik zal dus voor hem vechten, met alles dat ik in me heb."